Bevették a vidéket a kormánypártok

A jobboldal a tízezer főnél nagyobb lélekszámú települések többségében átütő sikert ért el, az MSZP az eddig általa irányított városok jelentős részét elvesztette. A bukott szocialista településvezetők sok esetben bekerültek a helyi testületekbe, rendszerint listáról. Néhány városban MSZP-s maradt a polgármester, de ezeken a településeken többséget csak elvétve tudnak kialakítani.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megduplázta polgármestereinek számát a Fidesz–KDNP, az MSZP viszont harmadannyi településvezetői széket szerzett, mint 2006-ban. A kormánypártok két korábbi baloldali fellegvárat – Szigetvárat és Komlót – is bevettek Baranyában. Komló volt MSZP-s első embere egyedüli szocialistaként listáról jutott be a helyi testületbe. Tarolt a jobboldal több Bács-Kiskun megyei városban, így Kalocsán is, ahol a volt SZDSZ-es polgármester civil színekben, listáról szerzett mandátumot. Békés megye több városában hivatalosan egyetlen MSZP-s jelölt sem jutott be a helyi testületbe. Komoly sikerként könyvelheti el a polgári oldal, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye két korábbi szocialista vezetésű városában – Miskolcon és Ózdon – is győzelmet aratott.
Csongrád megyében önmagukhoz képest jól szerepeltek a szocialisták, hiszen ők adják Makó, Szentes és Szeged első emberét, de többségre mindhárom településen nehezen tehetnek szert.
Egyedülálló tettet hajtott végre a jobboldal Győr-Moson-Sopron megyében. A Fidesz–KDNP az öt 10 ezernél nagyobb lélekszámú település összes egyéni választókörzetéből csak háromban nem nyert, de ezeken a helyeken is a Csornai Polgári Egyesület jelöltjei arattak sikert. Felemásan szerepelt a Fidesz Hajdú-Biharban: míg több városban tarolt, és átvette Hajdúhadház vezetését, elvesztette Hajdúsámson polgármesteri székét. Jól szerepeltek a kormánypártok Heves megyében is. Hatvanban a polgári oldal mindent vitt, a város eddigi MSZP-s polgármestere, Gyurcsány Ferenc volt önkormányzati tanácsadója nyolc év után távozik a település éléről.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormánypártok átvették Mezőtúr és Jászberény vezetését, utóbbi település MSZP-s polgármestere egyedüli szocialistaként listáról jutott be a helyi testületbe. Tiszaföldváron az MSZP elvesztette a polgármesteri széket, de azt nem a fideszes, hanem egy független jelölt szerezte meg.
Komárom-Esztergom megyében talán a legérdekesebb eredményeket produkálták a választások. Dorogon Tittmann János (MSZP) maradt a polgármester, de valószínűleg nem lesz szocialista többség a testületben. Esztergomban éppen ennek fordítottja történt: Meggyes Tamás (Fidesz–KDNP) tizenegy év után távozott a város éléről, miközben a pártszövetség szinte minden egyéni körzetben győzelmet aratott. A Fidesz bevette Komáromot és Oroszlányt, utóbbi település eddigi MSZP-s polgármestere egyéni körzetben győzött.
Nógrád megyében a Fidesz– KDNP Bátonyterenye irányítását vette át, a város eddigi MSZP-s polgármestere listáról jutott be a helyi testületbe.
Pest megye több településén is tarolt a jobboldal. Budaörsön az ezúttal civil színekben induló, volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás nyert, de nem lesz többsége. Szigethalmon függetlenként győzött a volt SZDSZ-es Fáki László, de az egyéni körzetekben a Fidesz–KDNP tarolt. Vácott a KDNP-s támogatással indult független Fördős Attila győzött az eddigi szocialista polgármester és a fideszes jelölt előtt. Itt nem számolják újra a polgármesterjelöltekre leadott voksokat, mert ezt a területi választási bizottság szerint az érvényes szabályok nem indokolják.
Miközben több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban nyert a jobboldal, Nagykállón a korábban MDF-es polgármester függetlenként, Nyírbátoron pedig újra szocialista színekben győzött. Előbbi városban akár többsége is lehet a polgármesternek. Tiszavasvárin a polgármestert és az önkormányzati képviselők többségét a Jobbik adja.
Tolna megyében többekben az váltott ki megütközést, hogy a több bűncselekmény elkövetésével megvádolt, éppen elsőfokú ítéletre váró volt MSZP-s polgármester ezúttal függetlenként, szocialista támogatással nyert Dombóváron.
Vasban a Fidesz–KDNP leváltotta Szombathely eddigi szocialista első emberét, aki listáról bejutott a helyi közgyűlésbe. Veszprém megyében és Zalában szinte mindenhol tarolt a polgári oldal, Ajkán Schwartz Béla (MSZP) maradt a polgármester, többséget csak a civilekkel együtt szerezhet a testületben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.