Csak Szeged maradt kivétel

Huszonhárom megyei jogú város közül csak a csongrádi megyeszékhelyen választottak szocialista polgármestert, a többi helyen a jobboldal jelöltje győzött. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest a polgári oldal ezúttal Dunaújvárosban, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérvárott és Szombathelyen is átvette a város irányítását. A települések többségében ráadásul úgy győztek a kormánypártok, hogy a polgármesteri szék mellett az összes egyéni mandátumot is megszerezték.

2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP a nagyobb településeken, a polgári oldal a huszonhárom megyei jogú városból huszonkettőben megszerezte a polgármesteri széket, emellett a lehetséges 317 egyéni választókörzetből 289-ben is győzelmet aratott. Tizenhárom településen ráadásul a kormánypártoknak sikerült mind a polgármesteri, mind az összes egyéni képviselői helyet megszerezniük. A jobboldal ezúttal öt olyan településen is győzelmet aratott, ahol az előző ciklusban szocialista politikust választottak polgármesternek. Dunaújvárosban Kálmán András, Nyíregyházán Csabai Lászlóné, Székesfehérvárott Warvasovszky Tihamér nem indult újra a vasárnapi választáson, míg Miskolcon Káli Sándor vereséget szenvedett Kriza Ákostól (Fidesz– KDNP), csakúgy mint Szombathelyen Ipkovich György (MSZP– SZTKE) Puskás Tivadartól (Fidesz–KDNP). Érdekes helyzetet teremt, hogy a vasi megyeszékhelyen a szocialista polgármesterjelölt listáról jutott be a helyi közgyűlésbe.
Szeged az egyedüli megyeszékhely, ahol a szocialisták ismét megszerezték a polgármesteri széket, Botka László ugyanis győzött a fideszes B. Nagy László ellen. Nem lesz azonban könnyű dolguk a csongrádi nagyvárosban a szocialistáknak, mert a 28 képviselői mandátumból 14-et a Fidesz szerzett meg, így az MSZP-nek csak a jobbikos és az LMP-s önkormányzati képviselővel együtt lenne meg a többsége. Az viszont nehezen képzelhető el, hogy mind a radikális párt, mind a Lehet Más a Politika városatyái támogatnák Botka László polgármestert és csapatát.
Miközben a Fidesz–KDNP – Szeged kivételével – mindenütt győzelmet könyvelhetett el, az MSZP-nek jobbára csak annyi öröm jutott, hogy a legtöbb megyében több képviselői helyet szereztek, mint a Jobbik. További részsiker a szocialisták számára, hogy azokban az egyéni körzetekben, ahol nem a kormánypártok jelöltjei győztek, főként az MSZP-s aspiránsok szereztek mandátumot. Ebből a szempontból a legjobb eredményt szintén Szegeden érték el a szocialisták, ahol a MSZP–Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei a húszból kilenc körzetben végeztek az első helyen.
Bár a Jobbik a megyei jogú városok többségében kevesebb mandátumot szerzett, mint az MSZP, a radikális párt vezetőit mégis elégedettséggel töltheti el, hogy a huszonhárom nagyobb település közül huszonegyben legalább egy képviselőt bejuttattak a helyi közgyűlésbe. Nem lesz viszont jobbikos képviselő a kecskeméti és a salgótarjáni közgyűlésekben. A legjobb eredményt a Jobbik Debrecenben érte el, egyrészt azért, mert a párt négy politikusa is mandátumot szerzett, másrészt, mert megelőzték a szocialistákat, hiszen a hajdú-bihari megyeszékhelyen csak három szocialista került be a közgyűlésbe. Szintén több mandátumot szerzett a radikális párt az MSZP-nél a hódmezővásárhelyi közgyűlésben, ahol két jobbikos mellett csak egy szocialista politikus foglal majd helyet.
Felemásan szerepelt a Lehet Más a Politika a megyei jogú városokban az önkormányzati választáson. A párt sikerként könyvelheti el, hogy tizenegy nagyobb településen legalább egy mandátumot szerzett, ugyanakkor a megyei jogú városok közgyűléseinek többségében nem lesznek jelen a következő négy évben. A párt a legkomolyabb eredményt Kecskeméten érte el, Bács-Kiskun megye székhelyének közgyűlésébe ugyanis két LMP-s képviselő is bejutott, miközben a Jobbik egyetlen politikusa sem szerzett mandátumot. A mostani választás jellemzője, hogy a pártok mellett független és civil politikusok csak néhány megyeszékhelyen szereztek képviselői helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.