Elkótyavetyélt „harci mentők”

Százszámra adták el a honvédségtől egy olcsó gépkocsi áráért azokat a katonai járműveket, amelyek a legkiválóbban alkalmazható eszközök voltak az árvizeknél és a katasztrófáknál. Az üzleten több mint 170 millió forintot nyert az a HM Currus Zrt., amelynek egykori vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték korrupciógyanús ügyletek miatt.

2010. 10. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagáron adták el az elmúlt három évben a Magyar Honvédségtől azokat a harci járműveket, amelyek az árvízi és katasztrófavédelem alapjárműveinek számítanak a hadseregnél – tudta meg lapunk. A honvédség BMP harcjárműveiből 522 darabot értékesítettek a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő HM Currus Zrt.-n keresztül, főként olyan cégeknek, amelyek szétszerelt állapotban vagy működőképesen exportálták tovább az eszközöket. A BMP azért is rendkívül jól használható lett volna a felsőzsolcai árvíznél vagy a kolontári vörösiszap-katasztrófa helyszínén, mert szárazföldön öt tonna, vízen pedig tíz tonna a teherbírása, vagyis szárazon elvisz annyi homokzsákot, mint egy URAL tehergépkocsi, és a folyó vízből vagy bármilyen áradatból képes kimenteni az embereket.
Az üzleten a HM Currus Zrt. közel 170 millió forintot kaszált, miközben a szocialista Szekeres Imre vezette HM egy olcsó személygépkocsi áráért adott túl darabonként az értékes járműveken. Feltehetőleg ennek köszönhető, hogy csak közel fél év alatt, az adatvédelmi ombudsmannak eljuttatott panaszunk nyomására sikerült megtudni a tranzakció részleteit. Az értékesítés két ütemben folyt, először 2007-ben adtak el 402 darabot a BMP-kből három magyar közvetítő cégnek, illetve egy szlovák és egy cseh társaságnak.
A járművekért a HM mindöszsze 129 millió forintot kért a saját vagyonkezelésében lévő HM Currus Zrt.-től, amely az eszközök bontását követően több mint 248 millió forintot zsebelhetett be a vevőktől. Ez azt jelenti, hogy a szaktárca hozzávetőlegesen hárommillió forintot kapott egy kétéltű harci járműért, állami tulajdonú közvetítője viszont közel akkora összeghez jutott a szétszerelés után, amenynyiért megvette az eszközöket.
A HM Currus Zrt. 2008-ban is vett a HM-től 120 darab BMP harcjárművet, amelyeket két csomagban adott tovább. Az összesen 285 millió forintért megvásárolt eszközökből 63 darabot Csehországba adott el 181 millióért a Real Trade nevű cégnek, 57 darabot pedig két olyan magyar közvetítőn keresztül értékesítettek külföldre, amelyek mintegy 153 milliót fizettek a BMP-kért.
Mint arról korábban beszámoltunk, a HM Currus Zrt. volt az a cég, amely nagy mennyiségű harci járművet értékesített Kabai Károly adócsalásért börtönbe került szocialista fémkereskedő érdekeltségeinek is. Kabai Veres János egykori szocialista pénzügyminiszter volt üzlettársaként lobbizott a 2006-os országgyűlési választási kampányban, és polgármesterjelölt is volt az MSZP színeiben Nyírbogáton. A HM Currus Zrt. volt vezérigazgatója ugyanakkor jelenleg előzetes letartóztatásban van, mert az egyik fő gyanúsítottja a HM-nél lelepleződött, bűnszövetségben elkövetett vesztegetésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.