Etyek: bor, mámor, őszület

Hét végén rendezik meg a tavaszi, borra fókuszáló pincefesztivál őszi társát, az etyeki Kezes-lábos Fesztivált. Kézművesétkek garmadája és a slow food filozófiája.

Klementisz Réka
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan eszel, gyorsan halsz, keveset élsz. Fogyasztasz életstílust, filozófiát, élményt. Pörögsz a saját tengelyed körül, állandó késésben vagy, mégis mintha félig üres maradna a pohár. Soha nem érzed úgy: félig tele. Nektek órátok van, nekünk időnk – mondja már egy afrikai szólás, és a különbség egész pontosan annyi, amennyi az Etyeki Kezes-lábos Fesztivál mottójában rejlik, néhány betűcserének köszönhetően. „Asztalodon az életed, avagy a jót evés napja.” Rókusfalvy Pál és csapata idén nyolcadik éve dolgozik azon, hogy legalább néhány megszeptemberedett nap erejéig lassítson a dolgok őrült folyásán, és az etyeki dombok közé zarándoklókat rávezesse valami egész másra. A lassúság mámorára.
Az idei nyolcadik kézműves- gasztronómiai fesztiválon szombaton és vasárnap újra gyülekezőt tartanak a legjobb hagyományőrző technikával, természetes alapanyagokból dolgozó kiállítók: kínálnak kóstolót sajtból, lekvárból, húsból, mézből, kinek-kinek szája íze szerint, miközben persze szokás szerint javában zajlik majd a borászok találkozója. Az etyeki kézművespincék most is azokat látják vendégül az ország legjobbjai közül, akik dűlőszelektált gazdálkodást (is) folytatnak.
Szőke András és a Pátria zenekar holnap délelőtt tízkor felvezeti a Kálvária-dombra a fesztivál nyitómenetét (megjelenés fakanállal, nyitott demizsonokkal felvértezve javallott), onnan pedig szépen rá is lehet fordulni az ebéd-borkóstoló-koncert vonalra egészen vasárnap estig, a Napra fél nyolckor kezdődő koncertjéig. Két kóstoló között több színpadon is be lehet kapcsolódni egy-egy népzenei koncertbe, aki pedig alakítaná is a fesztivál gasztronómiai kínálatát, mindkét nap benevezhet a Kecskegödörben meghirdetett főzőversenyre.
Holnap déltől bordalokkal terelgeti az etyekieket a mámor felé a Hokksund Mannskor norvég kórus, jó ebédhez a Makám húzza, délután négytől a színpadok körül kell maradni. Mitsoura Móni és zenekara után Korpás Éva és Malek Andrea, utánuk pedig Nikola Parov és Herczku Ágnes jól bevált duója következik. Aki megfelelő elmélyültségű előkóstolás után este nyolc körül téved a Búcsú térre, kitáncolhatja magát a Karaván Família koncertjére.
Újdonságként bringás bortúrát is kínálnak a szervezők mindkét nap délután egy körül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.