Falugondnokból polgármester

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint háromszázötven falugondnok jutott be önkormányzati képviselőként a helyi testületekbe, míg huszonnégyen polgármesteri címet szereztek az október 3-i választáson – tájékoztatta lapunkat Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség ügyvezető társelnöke. A szervezet megyénként összegezte az általuk elért eredményt, aminek elkészítéséhez a tízezer lélekszám alatti településeket vették számításba. A kimutatásokból kiderül, hogy a legsikeresebbek Baranya megyében voltak, itt jelöltjeik közül heten lettek polgármesterek és hatvankilenc falugondnok szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. Jól szerepeltek még a falugondnokok Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyékben, és egyedül Fejérben nem szereztek mandátumot.
Csörsz Klára örömmel jegyezte meg lapunknak, hogy valószínűleg egyetlen szakma vagy foglalkozás sem reprezentált ilyen mértékben a képviselő-testületekben, mint a falugondnoki. Felhívta ugyanakkor a figyelmet több problémára is, többek között arra, hogy polgármestereiknek a választástól számított 30 napon belül meg kell szüntetni az összeférhetetlenséget. – Mivel polgármesternek indultak, le kell mondaniuk közalkalmazotti státusukról és jövedelmükről. Ahhoz azonban, hogy falugondnokok maradhassanak, új munkáltatót kell keresniük, ki kell szervezni a szolgáltatást – hangsúlyozta Csörsz Klára. Rámutatott arra is, hogy az újonnan megválasztott polgármesterek sokszor keveset tudnak a falugondnokságról, és ki akarják találni, meg akarják reformálni magát a szolgáltatást, amiből sok gond származik. – További probléma, hogy sok helyen az új polgármesternek van más jelöltje az állásra, viszont több mint félmillió forintba kerül egy új falugondnok kiképzése – tette hozzá a szövetség ügyvezető társelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.