Felkészültek a kitelepítésre

Saját felelősségükre egyelőre otthonukban maradhatnak a dunaújvárosi Táborállás városrész azon lakói, akiknek a házát egy megcsúszott partfal veszélyezteti. A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolják a lakóknak, hogy amíg a helyzet nem rendeződik, mindenki költözzön biztonságos helyre. A helyiek elmondták: a problémát korábban az MSZP-s városvezetésnek is jelezték, de az nem tett semmit.

2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenegy ingatlan lakóinak kitelepítésére készültek tegnap reggel a dunaújvárosi Ivó utca–Barsi Dénes utca–Üdülő sor– Ágacska utca–Palánk sor által határolt területen. A helyi védelmi bizottság előző nap döntött a kitelepítésről. Az intézkedést azért rendelték el, mert a területen a folyamatos és nagy mennyiségű csapadékvíz terhelése miatt az Ivó utcai telkeket határoló szakaszon folyamatosan mozog a löszpart, ami az önkormányzat által felkért szakértők szerint közvetlen élet- és balesetveszélyt jelent.
A problémát Dékány Péter vette észre, aki családjával már kiköltözött az Üdülő soron levő házából. – Először folyamatos földmozgásokat észleltünk, majd arra lettünk figyelmesek, hogy egyre jobban feszül a gázcső, süllyed a bejárónk, végül megrepedt a házunk is. Ezután kerestük a bajok okát, és rövid kutatás után találtunk rá a partfal tetején található repedésre, amelynek szélessége fél méter és másfél méter között van, a mélysége viszont nem állapítható meg – mutatott a magaslat felé Dékány Péter, aki szerint eddig a csapadékvíz okozott gondot, később azonban, ha kiszárad a talaj, akkor újabb problémák adódhatnak. – A víz ugyanis alagutakat váj a löszben, és ezek, ha kiszáradnak, könnyen beszakadhatnak – tette hozzá.
Egy másik utcabeli férfi megjegyezte, mindenki a csapadékvízre fogja a gondokat, pedig a partfal nem csak amiatt csúszott meg. – Amikor a szabad strandot rendbe hozták, iszapot hordtak az előttünk lévő lapos területre, emiatt innen a fákat is kivágták. Ez kétszeresen is gondot jelent, mert egyrészt a csapadék nehezebben folyik le, másrészt a fák nem szívják el a vizet. A férfi említést tett arról is, hogy az itt lakók korábban is többször jelezték a problémát az önkormányzatnak, de az MSZP-s városvezetés nem tett semmit, sőt, még egy évvel ezelőtt is adtak ki építési engedélyt a környéken.
Néhány házzal arrébb két hölggyel is beszéltünk, mind a ketten egyértelművé tették, hogy nem költöznek. Szerintük a partfal nem jelent komoly fenyegetést, ráadásul nem hagyják hátra házaikat, mert nem éreznék azokat biztonságban. – Arról nem is beszélve, hogy nem egy-két hétről van szó, a munkálatok akár egy évig is eltarthatnak – mondta egyikük. Az Ágacska utca egyik lakója azonban szívesen kiköltözne a házából, ha megfelelő helyet kapna télire, és ezt jelezte is az önkormányzatnak.
Késő délelőtt azonban kiderült, hogy a lakóknak egyelőre mégsem kötelező elhagyni az otthonaikat. Cserna Gábor, Dunaújváros fideszes polgármestere sajtótájékoztatón elmondta, hogy saját felelősségére mindenki a házában maradhat, ám ez megváltozhat, ha a helyzet súlyosbodik. – A szakértői anyag szerint a terület és a földmozgás olyan, hogy a talaj csúszása bekövetkezhet akár egy óra múlva is – hangsúlyozta a polgármester. Éppen ezért azt tanácsolják minden érintettnek, hogy a baleset- és életveszély miatt költözzenek inkább biztonságosabb helyre. Ehhez az önkormányzat minden segítséget megad. Kiderült az is, hogy a szolgáltatások egyelőre megmaradnak, de a cégek úgy készülnek, hogy ha leszakad a partfal, akkor azonnal le tudják zárni az elektromos áramot és a gázt a veszélyeztetett utcákban, ahol 41 ingatlan áll, és ezekben 45 ember él életvitelszerűen. Cserna Gábor azt is kijelentette, hogy a város haladéktalanul intézkedik a probléma rendezéséről. Lapzártánkkor érkezett: eddig huszonöt fő jelezte, hogy kiköltözne otthonából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.