Hanyatlik a Balaton régió

Aggasztóan romlottak a Balaton térségének gazdasági pozíciói az utóbbi években, a régió fejlődési üteme ma már a vidéki Magyarország átlagával is alig tart lépést – olvasható a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének az új Széchenyi-terv vitairatához készített állásfoglalásában.

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton Fejlesztési Tanács adatai szerint a balatoni kiemelt üdülőkörzet gazdasági értéktermelése 1994-ben még az országos átlag 117 százalékán állt, ám azóta a térség gazdasága az országos átlagnál lassabban növekszik. E folyamat 2004-ben „tetőzött”, amikorra a régió egy lakosra jutó értéktermelése az országos átlag kilencven százalékát sem érte el. A munkanélküliségi ráta 2002-től folyamatosan közelítette és mára elérte az országos átlagot – áll a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége állásfoglalásában. A Nemzeti fejlesztési terv időszakában az országosan egy főre eső fejlesztési forrásoknak csak a 69 százaléka jutott el a Balatonhoz. Az Új Magyarország fejlesztési terv első két évében e forrásoknak csupán 23,5 százaléka volt regisztrálható, a régió 179 településéből nyolcvannyolcra ebben az időszakban nem érkeztek támogatások.
Van koncepciója és stratégiája a térségnek, a fejlesztési tervét viszont nem sikerült úgy megvalósítani, hogy az versenyképessé tenné a régiót, és biztosítaná az itt élők és dolgozók boldogulását – mutat rá az állásfoglalás. Ez utóbbival kapcsolatban Oláh Miklós, a tájegység fejlesztési ügynökségének munkatársa – utalva Suchman Tamásra, a Balaton Fejlesztési Tanács közelmúltban visszahívott MSZP-s elnökére – arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem szerencsés csupán a fejlesztési tanács elnökének kapcsolati tőkéjére, lobbierejére bízni a térség fejlődését, jövőjét”.
A legnagyobb hazai üdülőkörzet vállalkozói és civil szervezetei a Széchenyi-terv vitaanyagával kapcsolatban többek között leszögezték: fontosnak tartják a hungaricumokhoz hasonlóan a „balatonikumok” – mandula, fogassüllő, levendula, csipke, bor – védjegyének megteremtését. Az állásfoglalás a továbbiakban szorgalmazza a rendszeres kikötőkotrást, a zátonyok megszüntetését, a medertisztítást. Ez utóbbival kapcsolatban Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre kifejtette: a társaság is eljuttatta észrevételeit az új Széchenyi-tervhez. Felterjesztést készítettek, amelyben kérik: a vitorlás- és horgászkikötők építésének felgyorsítása érdekében a vagyonkezelő módosítsa a hajózási társasággal kötött mederhasználati szerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.