Helycsere Miskolc élén?

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összejátszást sejt Káli. Az ügyészség szerepét firtatta a választási kampányban Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, polgármesterjelöltje tegnapi sajtótájékoztatóján. – Segíti-e az ügyészség a politikai pártok kampányát? – vetette fel Káli, aki ugyanezt a kérdést intézte levelében Kovács Tamás legfőbb ügyészhez is. Mint mondta, az elmúlt hetekben Miskolcon az őszi helyhatósági választáson induló más pártok sajtótájékoztatóiról szóló híradások alapján felmerül a gyanú, hogy az ügyészség vagy annak valamelyik dolgozója miskolci politikusokkal törvénytelenül összejátszik. Káli Sándor egyebek mellett arra kíváncsi, hogy az önkormányzati választási kampányban érvényesül-e a politikamentesség az ügyészségen. (MTI)


Négy év után újra kísérletet tesz rá, hogy a harmadik győzelmére készülő Káli Sándor polgármestert megakadályozza a siker elérésében. Most elérheti célját?
– Minden jel erre utal. Az országgyűlési választásokon minden választókerületben nyertünk, emellett a közvélemény-kutatások eredményei, valamint az összegyűjtött kopogtatócédulák száma is arra enged következtetni, hogy győzhetünk.
– Ilyen jól sikerült a szelvénygyűjtés?
– Soha nem kaptunk annyi kopogtatócédulát, mint most. Ez főként annak tükrében nagy eredmény, hogy a korábbihoz képest kevesebb idő állt rendelkezésre.
– Mennyi kopogtatócéduláról van szó?
– Pontos számot nem mondanék, ezt mindenki titokban tartja.
– Káli Sándor azt nyilatkozta, hogy „ellenfeleim egyetlen vitában sem voltak hajlandók részt venni, láthatóan csak az indulatokra építenek”. Menekül a vitáktól?
– Szó sincs róla, egyszerűen csak azt gondoljuk, hogy nincs miről vitatkozni. Káli Sándorék nyolc évig vezették a várost, aminek sajnos súlyos következményei vannak. A tények makacs dolgok, azokról nincs értelme vitázni.
– Milyen következményekre gondol?
– Húszezer ember van regisztráltan munka nélkül, ennyien soha nem voltak állástalanok Miskolcon. Egyetlen nagybefektető sem jött a városba, pedig Káliék négy éve 8000 új munkahelyet ígértek. Beváltatlan ígéret maradt az almazselégyár is 4500 új munkahellyel, az ötlet csak a látványtervig jutott. A tapolcai strand hat éve zárva van. Ezek a tények, nincs miről vitázni.
– Miskolc rendre a botrányos közbiztonságával irányítja magára a figyelmet. Elég csak a Lyukó-völgyre vagy az Avasra gondolni.
– A közbiztonság romlása az elmúlt nyolc év következménye. Többek között a Fészekrakó program keretében olyan családok költöztek Diósgyőrbe és az Avasra, amelynek tagjai az együttélés minimális szabályait sem tartják be. Az önkormányzat sem maradt ki az ügyből, mert az önkormányzati hivatalnokok adtak ki olyan jövedelemigazolásokat, amelyek alapján ezek a személyek hozzájutottak a bankhitelhez. A közbiztonság helyreállítására a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség megerősítése a megoldás.
– A probléma égető, ez kétségtelen. De mi a véleménye a Jobbik ötletéről, amelynek lényege, hogy közbiztonsági telepre küldenék a bűnöző elemeket?
– Magyarországon vannak börtönök. Aki bűncselekményt követ el, azt oda kell bezárni. Aki pedig tiszteli a törvényeket, de szociálisan hátrányos helyzetű, munkához kell juttatni.
– Milyen munkát tudnak kínálni annak a több ezer alulképzett embernek, akiknek a többsége segélyből él?
– A probléma megoldható a közmunkaprogram kiterjesztésével és cselekvő szociálpolitikával. A passzivitásra serkentő juttatások helyett a segélyezés és munkavállalás összekapcsolását szorgalmazzuk.
– Nemrég jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek több olyan ügyben, amelyben az önkormányzat is érintett lehet.
– Igen, erről szólnak a hírek a rádióban és a televízióban. A miskolci piac ügyéről, amelynek beruházását 2,5 milliárdra tervezték, de végül 3,4 milliárd forintba került. Emiatt a miskolci piac a térségben a legdrágább, mert a többletköltségeket a bérleti díjakban az eladókra hárítják át. Meg kell említeni a miskolci ingatlanokkal foglalkozó önkormányzati cég esetét is, amely magántőke bevonásával épített lakóparkokat, mélygarázsokat. Jellemző, hogy a közös társaságokban a város mindig kisebbségi tulajdonban volt. A gyakorlatban a következő receptet követték: az önkormányzat által betett pénzt elköltötték, majd a céget jelentős vagyoni hátránnyal adtak tovább, de volt rá példa, hogy csődbe is vitték.
– Feljelentés született a városi kórházzal kapcsolatban is.
– Valóban botrány pattant ki a Semmelweis kórházzal is, ahol megkérték az intézmény műszakos dolgozóit, hogy tömörüljenek gazdasági társaságba, és úgy végezzék a karbantartást. Közbeszerzési eljárást írtak ki, amelyet ez a cég meg is nyert, de a város a közbeszerzési döntőbíróság határozata ellenére sem köt velük szerződést. Ezzel szemben olyan céget támogatnak, amely a Honvédelmi Minisztérium körüli botrányokban is érintett volt. Mokrai Mihály MSZP-s alpolgármestert bírósági végzéssel tiltották el az utóbbi cég melletti lobbizástól.
– Ezek az ügyek közrejátszhattak abban, hogy hatalmasra duzzadt a város adósságállománya?
– Ez egyértelmű. Az adósságállomány egyébként többszöröse a nyolc évvel ezelőttinek, ami nem csoda, ha a kasszából ömlik ki a pénz, az önkormányzat érdekeltségei pedig nem mindig a városnak hoznak hasznot.
– Ha elnyeri a polgármesteri széket, mivel kezdi a munkát?
– A költségvetés rendbetétele nem tűr halasztást. Takarékos, a közpénzre odafigyelő, a várost további hitelekkel nem terhelő gazdálkodásra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.