Hol van Borsod gyöngyszeme?

Miközben a szocialisták elképesztő fejlődést vizionáltak Kazincbarcikán, a város az összeomlás szélére sodródott – állítja Rizner József (Fidesz) polgármesterjelölt, akit a kampány során életveszélyesen megfenyegettek. Hozzátette: óriási a munkanélküliség, romokban van a közbiztonság, a fiatalok elvándorolnak a városból, és a gondokon csak gyökeres szemléletváltással lehet úrrá lenni.

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy férfi a közelmúltban azzal fenyegette meg, hogy nyomorékká teszi. Ennyire durva a kampány?
– Személy szerint is nyomasztanak a történtek, de nemcsak engem fenyegettek meg, hanem egy képviselő-jelöltet is. Korábban is folytak hasonló támadások ellenünk, akkor is fenyegettek, amikor a kórház működtetésének magánkézbe adása ellen tiltakoztunk. Azon is túltettünk magunkat, túléljük ezt is.
– Ismeri a fenyegetőt?
– Nem ismerem, de azt tudom, hogy a rendőrség elfogta a tettest.
– Akkor visszatért a nyugalom Kazincbarcikára?
– Nem mondanám, mert a mi ügyünkkel párhuzamosan a város csevegőoldalán több képviselőjelöltet, azok családjait is megfenyegették. A rendőrök ezzel kapcsolatban is elfogtak valakit. Ennek az ügynek a szálai messzebbre vezethetnek, mind gondolnánk.
– Magasabb politikai körök állhatnak a fenyegetések mögött?
– Állítani nem merném, de vannak sejtéseink.
– Kazincbarcikán a polgári oldal mellett minden parlamenti párt tudott polgármesterjelöltet állítani.
– A pártok ilyen irányú törekvése érthető, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy minél több településen megjelenjenek a választók előtt. Ugyanakkor tudni kell, hogy az LMP és a Jobbik indulása szavazatot vihet el tőlünk, és ezzel a város élén álló szocialisták esélyeit növelheti.
– Az MSZP-s jelölt, a jobbikos induló és ön között szoros verseny várható, hiszen tavasszal mindhárman több mint 25 százalékos eredményt értek el. Egyetért?
– Valóban kiélezett küzdelem lehet köztünk, de arra számítunk, hogy a választást mi nyerjük meg. Ez akkor is igaz, ha a győzelem megszerzése nem ígérkezik könnyűnek. Már csak azért sem, mert Kazincbarcika szocialista vezetése a botrányokat elhallgatja, ezzel párhuzamosan az uniós forrásokból és hitelekből megvalósuló beruházásokat a kampányra időzíti. Nehéz ilyen körülmények között megértetni az emberekkel, hogy kölcsönből nem játszótereknek kellene épülnie.
– Készítettek felméréseket?
– Igen, és megdöbbentő dolgokat tapasztaltunk. Többek között azt, hogy a szocialista városvezetés minimum morálisan megkérdőjelezhető cselekedetei nem jutottak el a városlakókhoz.
– Milyen ügyekre gondol?
– A város ügyes manőverezéssel elérte, hogy a botrányok ne kerüljenek nyilvánosságra. Szinte senki nem tud arról, hogy a rendőrség vizsgálja a polgármesteri kabinet működését, és hogy kétes ingatlanügyletek folytak Kazincbarcikán. Nem kapott nyilvánosságot az sem, hogy 2008-ban a település vezetésének három tagja párjával részben közpénzen Kínában kirándult.
– Kazincbarcikán évtizedekig a bányászat és a vegyipar jelentette a kitörési pontot. Az előbbi a rendszerváltáskor megszűnt a településen, utóbbi Berente 1999-es elszakadásával nem jelent már bevételi forrást a városnak. Kazincbarcika kiheverte már ezeket a csapásokat?
– Szó sincs róla, Kazincbarcika legnagyobb gondja, hogy rendkívül magas a munkanélküliek száma, s iszonyatosan nagy az elvándorlás. Nyolc-tíz éve azt hangoztatták a szocialisták, hogy a város a maga 40 ezres lélekszámával Borsod gyöngyszeme lesz, ehhez képest papíron már 30 ezernél is kevesebben élnek Kazincbarcikán. A helyzetet súlyosbítja, hogy körülbelül négyezer ember, főként fiatal, ide van bejelentve, de életvitelszerűen nem itt lakik. A lakosság elöregszik.
– Milyen tervei vannak a foglalkoztatás növelésére?
– Először is szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a város beruházásainál nem a környékbeli vállalkozókat alkalmazzák. Emellett tárgyalunk a Borsodchem Zrt. vezetésével a bővítési lehetőségekről, szóba jöhet a szénvagyon kiaknázásának lehetősége, és szeretnénk fejleszteni a köz- és vasutat, amely a vállalkozói kedvet élénkíthetné.
– Ha csökken a munkanélküliség, akkor növekedhet a közbiztonság.
– Igen, ez roppant fontos. Hiába mondja a város vezetése, minden rendben van, a lakók mást éreznek a bőrükön. Vannak olyan városrészek, ahol az emberek már-már életveszélyben vannak.
– De önmagában a munkahelyteremtés elegendő a bűnözés visszaszorítására?
– Ez komplex kérdés. Ez először is nevelési kérdés. Meg kell tanítanunk a gyermekeknek, hogy van kötelezettségük, és hogy a cselekedeteiknek következménye van. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a rendőrség megerősítése kulcskérdés, amihez mi is hozzá kívánunk járulni.
– Néhány nap múlva eldől, ki lesz Kazincbarcika polgármestere. Mivel érvelne önmaga mellett?
– Egyedül mi merjük kimondani, hogy a városban gyökeres szemléletváltozásra van szükség. Másrészt mi nemcsak ígérjük, hanem valóban együtt is akarunk működni a város lakosságával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.