Jóvátétel: már 165 milliót kifizettek

Már több mint 165 millió forintot fizetett ki az állam jóvátételként azoknak az embereknek, akiket 2006 őszén a Gyurcsány-kormány rendőrsége súlyosan bántalmazott. Kontrát Károly belügyi államtitkár jelezte: várják további sérültek jelentkezését is, akik bírósági úton még nem kaptak kártérítést. Megígérte: minden indokolt esetben fizetni fognak.

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentik Gergényit. Büntetőfeljelentést tesz Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen a Füstirtók Egyesületének elnöke. Félix Péter lapunknak elmondta: 2006. október 23-án szeretett volna a Parlament előtt tüntetni (ugyanott, ahol az őszödi beszéd ellen akkor már hetek óta tiltakoztak), de bejelentését hatáskör hiányára hivatkozva nem vették tudomásul, mondván, a Kossuth téren műveleti területet alakítanak ki. Félix rámutatott: a teret csak október 23-án hajnali 2 óra 35 perckor minősítette műveleti területnek Gergényi. Hozzátette: a „műveleti terület” kifejezés a rendőrségi törvényben nem szerepel. (P. T.)


Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint megállapodott a 2006 őszén súlyosan megsérült, bántalmazott emberek többségével az állam, és részükre kártalanítást fizetett – közölte tegnap. Mint ismertette, összesen 101 bejelentés érkezett eddig a minisztériumhoz, közülük tegnapig 79 áldozattal sikerült megegyezni a jóvátétel öszszegéről, és többségüknek már át is utalták a pénzt, 22 esetben pedig közel járnak a megállapodáshoz. Kontrát Károly kiemelte: eddig 165 millió forintnyi jóvátételt fizetett ki az állam. A legmagasabb összeget, 28,5 millió forintot egy gumilövedékkel fél szemére megvakított áldozat kapta, míg a legkevesebbet, 50 ezer forintot egy férfi, akinek a ruháját tették tönkre a rendőrök. Egy másik férfinak, akinek ugyancsak az egyik szemét lőtték ki, 11 millió forintot utaltak át. Kártérítést ítéltek annak az áldozatnak is, akinek egy könnygázgránát eltörte az arc- és orrcsontját. Hárman életjáradékot kapnak az államtól. Hozzátette: számítanak további jelentkezőkre is, és amennyiben az igényük megalapozott, nekik is fizetnek majd.

*

Az államtitkár szerint a leggyakrabban indokolatlan elfogás és bántalmazás, illetve pszichés trauma miatt fizettek. Kontrát Károly emlékeztetett: az Országgyűlés június 10-én határozatban követte meg a 2006-ban ártatlanul bántalmazottakat. Egyúttal felkérte a kormányzatot, kártalanítsa azokat, akiknek a bíróság még jogerősen nem ítélt meg jóvátételt. Ennek kivitelezésével a belügyminisztert bízták meg, aki egy bizottságot állított föl a Nemzetgazdasági Minisztérium, az államkincstár és a rendőrség képviselőiből, hogy tárgyaljanak a tárcánál jelentkező károsultakkal. Az államtitkár kiemelte: sokan rettenetes sérüléseket szenvedtek 2006. október 23-án a rendőrség megtorló akciói miatt, de bízik abban, hogy akik akkor testi vagy lelki sérülést szenvedtek, ott lesznek az idei október 23-i ünnepségeken.
Eközben Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) arról tájékoztatta lapunkat, hogy szerdára elkészítette a 2002 és 2010 közötti hatósági jogsértésekről szóló jelentés tervezetét, amelyet az Országgyűlés emberi jogi bizottságának döntése alapján várhatóan november elején tárgyal majd az illetékes albizottság. Amint azt tegnap megírtuk: a 2006. őszi jogsértésekről készült jelentést szerdán már elfogadta ugyanez az albizottság. Gaudi-Nagy szerint egyébként a 2006-os jelentésből számos fontos tény kimaradt. Hiányolja a dokumentumból a büntetőjogi felelősségre vonások kezdeményezését, mivel szerinte Gyurcsány Ferenc és Gergényi Péter mellett Bene László, Boglyasovszky Csaba, Lapid Lajos és Szabadfi Árpád ellen is helye lenne büntetőeljárásnak. Emellett indokoltnak tartaná a 2006. őszi ügyekben érintett ügyészségi vezetők elmozdítását, és hogy a politikai okból elítéltek kapjanak közkegyelmet.
Ismeretes: a jelentés kezdeményezte, hogy a legfőbb ügyész kötelezze továbbképzésre azokat az ügyészeket, akik megalapozatlanul indítványoztak előzetes letartóztatásokat 2006 őszén. Erre Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunknak úgy reagált: egy politikai testület politikai véleményének nincs kötelező ereje az ügyészségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a jelentésben megfontolandó javaslatok vannak, azt mérlegelik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.