Károsodtak a védművek

Aggasztó állapotban vannak a balatoni partvédő művek, a nyári viharok még ott is óriási károkat okoztak, ahol a burkolatok évekig sikeresen dacoltak az erős hullámzással. Szakemberek egy része úgy véli, meg lehetne bontani a támfalat, de a víz súlyos károkat tehet a part közeli ingatlanokban.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyenként egy méter széles és ugyanolyan mély krátereket hagyott maga után a strandi és hajókikötői partvédő művekben az erős viharokkal pusztító nyári időjárás a Balatonnál. Volt, ahol mázsás köveket taszított partra az orkán, másutt a lezuhanó fák repesztették meg a betont.
– Halaszthatatlan, hogy az önkormányzatokkal közösen mielőbb megkezdődjék a károk felmérése és a védművek helyrehozatala a tó mentén. Annál inkább is, mivel számolni kell a tó jegesedésével, s a téli viharok által partra taszított, heggyé magasodó jégtáblák tovább rongálják a partot – mondta lapunknak Pécseli Péter. A Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője hangsúlyozta: miután a strandi és a kikötői védművek az önkormányzatok tulajdonában vannak, nekik kell gondoskodniuk a kárelhárításról. Természetesen a vízügyi igazgatóság szakmai segítséget nyújt a munkálatoknál – tette hozzá.
Balázs Árpád siófoki polgármester, a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöke is arra figyelmeztet: nem tűr halasztást a védművek javítása és megóvása, ezért szorgalmazni fogja, hogy a balatoni utakat és vasútvonalakat veszélyeztető magas falakhoz hasonlóan ezek rekonstrukciójához is pályázhassanak állami támogatásra. Így vélekedik Bór Norbert, a balatonlellei városüzemeltetési szervezet igazgatója is, aki szerint az önkormányzatok nem képesek önmaguk kigazdálkodni a védművek fenntartásához szükséges összegeket, hiszen az romba döntené a település költségvetését. Mint más vízparti létesítmény, ezek is évenkénti karbantartást igényelnek. Ha idejében kijavítják a kisebb repedéseket, nem történhet helyrehozhatatlan, sokmilliós kár – állítja a szakember.
– A 235 kilométer kerületű Balaton-partból együttesen 110 kilométert tesz ki a strandokat és a kikötőket szegélyező partvédő mű, túlnyomó hányaduk a déli partot óvja az erős hullámoktól. Életkoruk harminc-harmincöt év, így nem csoda, hogy megrongálódtak a viharban – magyarázza Pécseli Péter.
A vízügyi szakemberek egy része úgy gondolja, hogy kísérletképpen meg lehetne bontani a beton partfal egy részét, és homokfövenyes strandot lehetne kialakítani, ahogy ez Balatonlellén is történt. Számolni kell azonban a víz természetes mozgásával, ami az alacsonyabban fekvő parti ingatlanokat veszélyezteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.