Kongsberg: Juhászék szerződtek

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első Orbán-kormánynak köszönhető, hogy a Kongsberg céggel kötött, katonai rádiók szállításáról szóló megállapodás miatt akár milliárdos kár is érheti az államot – közölte cikkünkre reagálva az MSZP. A szocialisták azzal az érveléssel álltak elő, hogy a beszerzésről még 2002 tavaszán döntöttek, amikor a honvédség igényei szerinti technikai követelményeknek megfelelő rádiókkal a norvég cég nem is rendelkezett. A valóságban ennél összetettebb a Kongsberg-rádiók beszerzésének története.
A katonai rádiók beszerzéséről szóló megállapodást Szekeres Imre volt szocialista honvédelmi miniszter jóváhagyásával változtatta meg a HM 2007-ben, mégpedig úgy, hogy az eredetileg 36 milliárd forintért megrendelt csaknem kilencezer híradástechnikai eszköz felét lemondta, és helyette csak mintegy négyezer rádiót rendelt meg 16 milliárdért. Cserébe kompenzációt ígért a szállítónak, az erről szóló szerződést pedig tavaly év végéig kellett volna aláírniuk a feleknek. Ez azonban nem teljesült, ezért a norvég cég választott bírósághoz fordult, és akár milliárdos kártérítéssel is élhet a minisztérium felé. A norvég rádiók szállításáról szóló eredeti megállapodást egyébként nem az Orbán-kormány idején, hanem 2003-ban, Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége alatt írták alá. A korszerű katonai rádiók szállításáról szóló pályázaton ugyanis a Kongsberg nyert – valóban még az Orbán-kormány idején, 2002 márciusában –, de a tendert két másik pályázó megtámadta, így a szerződést akkor a HM nem kötötte meg a norvégokkal. Az ellenőrzést követően, 2003 decemberében mégis a Kongsberggel írtak alá megállapodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.