Küzdelem a testületi többségért

Több tízezer főnél nagyobb lélekszámú településen sakkban tarthatják az MSZP-s és volt SZDSZ-es polgármestereket a kormánypártok képviselői a következő négy évben. Néhány városban azonban meglesz vagy meglehet a szocialista polgármesterek mögött a többség, amelyet a független vagy civil színekben bejutott önkormányzati képviselőkkel biztosíthatnak majd.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos olyan 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú település van az országban, ahol a választók bizalmából MSZP-s, civil színekben indult szocialista vagy volt SZDSZ-es politikus került a polgármesteri székbe, és ahol a testület összetétele egyértelmű helyzetet teremt a következő négy évre. Kazincbarcikán Szitka Péter (MSZP) lett a polgármester, és a rajta kívül tizennégy fős testületbe nyolc szocialista városatya jutott be. Egyértelmű a helyzet Tiszaújvárosban is, ahol a város MSZP-s első embere a tizenegy képviselőből hét szocialistát biztosan maga mellett tudhat. Celldömölkön hivatalosan a Cselekvő Összefogás Celldömölkért (Csöce) egyesület jelöltje nyerte el a polgármesteri széket, és szerzett többséget a helyi testületben. A településvezető azonban 2006-ban még MSZP-s színekben győzött, és jelenleg is a párt Vas megyei alelnöke. Emellett a Csöce több képviselője korábban MSZP-s jelöltként indult, illetve szerzett mandátumot.
Budaörsön nehéz négy évre számíthat a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás, aki ezúttal civil színekben győzött a polgármester-választáson, hiszen a tizennégy fős testületben nyolc fideszes foglal helyet. Papíron nála is reménytelenebb a szigethalmi Fáki László helyzete, aki korábban az SZDSZ tagja volt, ám ezúttal függetlenként szerezte meg a polgármesteri széket. A tizenegy tagú szigethalmi testületbe ugyanis nyolc Fidesz–KDNP-s politikus került be. Nincs irigylésre méltó helyzetben a marcali polgármester-választáson civil jelöltként győztes Sütő László (MSZP) sem, hiszen a Fidesz–KDNP többséget szerzett a képviselő-testületben.
Dombóváron a több bűncselekmény elkövetésével megvádolt, éppen elsőfokú ítéletre váró volt MSZP-s polgármester ezúttal függetlenként, szocialista támogatással nyert. Többsége azonban neki sem lesz, hiszen a kormánypártok itt is hét mandátumot szereztek a lehetséges tizenegyből.
Lényegesen bonyolultabb másik hét település helyzete. Sajószentpéteren ugyanis, ahol a választópolgárok MSZP-s polgármesternek szavaztak bizalmat, a tizenegy önkormányzati képviselőből négy MSZP-s és négy Fidesz– KDNP-s. Mellettük két független és egy civil jelölt szerzett mandátumot. A szocialista polgármester azonban mindenképpen számíthat a Sajószentpéteri Zöldek egyesület képviselőjére, hiszen Kocsi Tibor 2006-ban még az SZDSZ jelöltjeként jutott be a helyi testületbe. Rajta kívül egy függetlent kell maga mellé állítania, hogy meglegyen a többsége.
Makó szocialista polgármestere egyértelműen számíthat három MSZP-s és két civil képviselőre a tizenegy tagú testületben, hiszen Buzás Pétert a Polgári Szövetség Makóért egyesület polgármester-jelöltként támogatta, és a szervezet két politikusa is mandátumot szerzett. Információink szerint Makó első emberének a független képviselővel meglesz a többsége.
Komoly gondban lehet Szegeden Botka László (MSZP) polgármester, hiszen a Fidesznek tizennégy képviselője van a 28 fős közgyűlésben. Úgy tudjuk, elképzelhetetlen az is, hogy a szocialisták a jobbikos városatya támogatását meg tudnák szerezni, mint ahogy esélytelennek tűnik az LMP-s képviselő megnyerése is. Ők sokkal inkább a Fidesz egy-egy előterjesztését támogathatják majd.
Csak látszatra van gondban Szentes szocialista polgármestere, hiszen öt MSZP-s jutott be a város tizennégy fős testületébe. Szirbik Imre azonban számíthat a független Ollai Istvánné támogatására, akivel szemben egyéni körzetben az MSZP jelöltet sem állított, de együtt szavazhat a polgármesterrel a Pálmások Szövetségének képviselője is. Dorog MSZP-s első embere is a civilek és függetlenek segítségével biztosíthatja a döntésekhez szükséges szavazatmenynyiséget. Tittmann János számíthat Jászberényi Károly (Baráti Egyesület) támogatására, aki 2006-ban még SZDSZ-esként jutott be a helyi testületbe, és a polgármesterrel szavazhat Bokros László (független), aki az MSZP szórólapján is szerepelt. Várhatóan a polgármester mellé áll Dankó József (Baráti Egyesület) is.
Nehezen alakíthat azonban többséget Nyírbátor MSZP-s polgármestere, hiszen a Fidesz– KDNP-nek hat képviselője van a tizenegy fős testületben, és a jobbikos tag szavazatára sem számíthat. Ezzel szemben Ajkán a szocialistáknak a civil képviselővel meglesz a többségük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.