Meghódította vidéket a Fidesz–KDNP

Elsöprő győzelmet aratott a vidéki nagyvárosokban a Fidesz–KDNP. A lapzártánkkor ismert eredmények szerint várhatóan minden megyében többséget szereztek a kormánypártok a közgyűlésekben, és Szeged kivételével minden megyeszékhelyen a Fidesz–KDNP adhatja a polgármestert.

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidéki nagyvárosokban tarolt a Fidesz. Békéscsabán a szavazatok csaknem 98,5 százalékos feldolgozottságánál a fideszes Vantara Gyula vezetett 61 százalékkal, a szocialista Miklós Attila előtt. Pécsett Páva Zsolt minden valószínűség szerint megőrizte polgármesteri székét. A fideszes politikus az adatok 92 százalékos feldolgozottságánál a szavazatok 68 százalékát birtokolta. Ellenfele, a szocialista Meixner András 18 százalékon állt.
Debrecenben ismét verhetetlenek tűnik Kósa Lajos. A város jelenlegi fideszes polgármestere 61 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 68 százalékával vezetett a szocialista Zsíros Zsolt és a jobbikos Ágoston Tibor előtt. Bács-Kiskun megye továbbra is maradt a Fidesz fellegvára. Kecskeméten a fideszes Zombor Gábor 90 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok közel 80 százalékával állt az első helyen.
Miskolcon és Szegeden zajlott a legkiélezettebb küzdelem. A borsodi megyeszékhelyen a fideszes Kriza Ákos másfél százalékkal vezetett 41 százalékos feldolgozottságnál a szocialista Káli Sándor előtt. Szegeden 58 százalékos feldolgozottságnál a szocialista Botka László 53 százalékkal vezetett a fideszes B. Nagy László előtt. Nyíregyházán 97 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Kovács Ferenc 54 százalékkal, óriási fölénnyel vezetett szocialista ellenfele előtt.
Székesfehérváron Cser-Palkovics András győzelmét senki sem veszélyeztette. A fideszes politikus 67 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 56 százalékával vezetett.
Nyugat-Magyarországon sem volt ellenfelük a kormánypártoknak. Borkai Zsolt, Győr jelenlegi fideszes polgármestere a voksok 80 százalékának feldolgozottságánál közel 70 százalékkal vezetett az MSZP-s Hegyi Zoltán előtt. Kaposváron az adatok 97százalékos feldolgozottságánál Szita Károly a szavazatok 77 százalékával vezetett, míg a szocialista Lamperth Mónika csupán 14 százalékot szerzett.
Hódmezővásárhelyen a város jelenlegi polgármestere, Lázár János a 67 százalékos támogatottsággal magabiztosan győzött. A szocialista Kis Andrea utolsó helyen állt öt százalékkal.
A részeredmények azt mutatják, hogy a jobboldali pártszövetség elsöprő győzelmet aratott a megyékben is. A lapzártánkig beérkezett adatok szerint a Fidesz–KDNP-nek minden megyében reális esélye van arra, hogy megszerezze a többséget. A jobboldali pártszövetség 74,23 százalékos feldolgozottság mellett Heves megyében áll a „legrosszabbul”, ahol a részeredmények szerint a lehetséges tizenöt mandátumból nyolcat szerezhet meg. Lapzártánkkor ugyanitt a szocialistáknak 4, míg a Jobbiknak 3 mandátuma volt. Az MSZP és a Jobbik a megyék többségében egymással versengett a második helyért, a legtöbb helyen a szocialisták végeztek a radikális párt előtt. A részeredmények szerint a Lehet Más a Politika mandátumot szerezhet Bács-Kiskun megyében, míg 64,42 százalékos feldolgozottság mellett az adatok azt mutatták, hogy Somogyban a Somogyért Egyesület 3 mandátumra számíthat.
Ami a választási hajlandóságot illeti, a fél hatos adatokból arra lehet következtetni, hogy több megyében a választópolgárok több mint a fele leadta voksát. Fél hatig a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében éltek szavazati jogukkal, ahol addig a választópolgárok 50,56 százaléka jelent meg az urnáknál. Ugyanaddig a legkevesebben Hajdú-Bihar megyében voksoltak, ahol a választásra jogosultak 38,06 százaléka szavazott.
Négy éve a Fidesz–KDNP a tizenkilenc megyéből tizenhétben megszerezte a többséget. Somogyban csak a 40 megyei közgyűlési hely felét szerezte meg a jobboldali pártszövetség, de az elnököt – Gelencsér Attila személyében – végül a Fidesz adta. Hasonló végeredmény született 2006-ban Heves megyében is, de ott Ambrus Zoltán kilépett a Fidesz–Polgári Szövetség frakcióból, majd szavazatával lehetővé tette a szocialista Sós Tamás megyegyűlési elnökké választását. Cserébe a szocialisták a közgyűlés társadalmi megbízatású alelnökévé választották a volt fideszes politikust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.