Milliárdos vagyonok

Hazánkon kívül négy európai országban vásárolt alumíniumiparhoz kötődő cégekben többségi részesedést, illetve hozott létre kereskedelmi kirendeltséget a Mal Zrt. az elmúlt években. Azonban kérdéses, hogy a cégcsoport több tíz milliárdos vagyona elegendő lesz-e az okozott károk megtérítésére.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben folyik a vita arról, hogy a Magyar Alumínium-termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tulajdonosai csak a cégük vagyonával vagy saját milliárdjaikkal is feleljenek-e Magyarország történetének eddigi legnagyobb környezetvédelmi katasztrófájáért, aközben kevesebb figyelem összpontosul a társaság vagyoni helyzetére. Alig esett például arról szó, hogy a Mal Zrt. Magyarországon kívül négy európai országban is megvetette a lábát, és többségi tulajdonrészt szerzett már meglévő termelőcégekben, illetve kereskedelmi kirendeltségeket hozott létre.
A magánszemélyek által az alumíniumipar privatizációjakor, 1995-ben alapított Mal Zrt. először a román piacra tört be, és 1998-ban Csíkszeredában létrehozta a Mal-Product S. R. L.-t. Ennek feladata, hogy a vállalatcsoport által gyártott előtermékekből késztermékeket (háztartási fólia, kéménybéléscsövek, csatlakozó idomok) állítson elő, illetve azokat forgalmazza. A németországi Düsseldorfban 1999-ben alapítottak kereskedelmi vállalatot Mal-Deutschland GmbH néven. 2001-ben a szlovén Silkem d. o. o. többségi tulajdonrészét vásárolták meg. Ez a társaság zeolittal és őrölt timfölddel egészítette ki a Mal-csoport áruválasztékát. 2004-ben többségi befolyást szereztek a boszniai Rudnici Boksita Jajce D. D.-ben, amely jó minőségű bauxitot termel.
Külföldi piaci helyzetük megerősítése annyira jól sikerült, hogy termékeik – a cég saját bevallása szerint – Európában tizenkét, a világpiacon pedig négyszázalékos részesedéssel bírnak. Áruik 80 százalékát exportálják, elsősorban uniós országokba. Bár a társaság jegyzett tőkéje „csupán” hárommilliárd forint, a Mal Zrt. vállalatcsoport teljes vagyona több tíz milliárd forintra rúghat.
Ismert, Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozásának három magánszemély a tulajdonosa. A főrészvényes Tolnay Lajos a maga 40 százalékával. Egyébként ő az igazgatóság elnöke is. Magánvagyonát a Napi Gazdaság 23 milliárd forintra becsülte, és ezzel a leggazdagabb magyarok listáján a 21. helyen áll. Tolnay korábban több olyan alumíniumipari cégben volt tulajdonos, amelyben Gyurcsány Ferencnek érdekeltsége volt. A Mal Zrt.-ben 30-30 százalékos részesedése van a hétfőn őrizetbe vett Bakonyi Zoltán cégvezetőnek és Petrusz Béla igazgatósági tagnak. Petrusznak ugyanúgy 16,5 milliárd forint a becsült vagyona, mint Bakonyi Zoltán apjának, Bakonyi Árpádnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.