Nyíregyháza bevételére készül a Fidesz

Négy ciklus után újra fideszes polgármestere lehet Nyíregyházának, a tizenhat év után nyugdíjba vonuló Csabai Lászlónét Kovács Ferenc követheti a polgármesteri székben. A jobboldali jelölttel a város helyzetéről, jövőbeni terveiről és választási esélyeiről beszélgettünk.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat év után Csabai Lászlóné (MSZP) kiszáll a polgármesteri székből, a helyére ön mellett egy szocialista és egy jobbikos jelölt pályázik. Váratlanul érte a regnáló polgármester döntése?
– Nem lepett meg, de azt hozzá kell tenni, hogy nem egy ember az ellenfél, hanem a szocialisták 16 év alatt kiépített rendszere, amely politikai, üzleti és önkormányzati lábakon áll.
– Ez úgy hangzik, mintha egy bűnszervezetről beszélne.
– Azt azért nem mondanám. Csupán arról van szó, hogy Csabainé úgy kampányol a szocialista jelölt mellett, mint ha ő lenne az induló. Próbálja együtt tartani a szétesőben levő városi MSZP-t, az embereit pedig azzal riogatja, hogy ha veszítenek, akkor mi jövünk. A szocialisták pedig rettegnek a bukástól és attól, hogy minden olyan ügyet, amely eddig nem került napvilágra, ki fogunk vizsgálni.
– Sokan elismeréssel nyilatkoznak Csabaiéné munkájáról, ön hányas osztályzatot adna neki?
– Az utolsó négy évre a sikerpropaganda ellenére elégtelent, korábban sokkal jobb teljesítményt nyújtott ő is és pártja is.
– Indokoljon!
– Az elmúlt nyolc évben húszmilliárd forinttal növekedett a város adósságállománya úgy, hogy az eredménye nem látszik. Az emberek nem érzik, hogy a felvett pénz jó befektetés lett volna. Valódi hasznot nem hozó látványberuházások történtek, amelyek indokolatlanul hatalmas összegeket emésztettek fel. A szennyvízberuházás pedig, amire valóban szükség lenne, két év alatt egy helyben áll.
– Tehát 2002-ben megtört Nyíregyháza fejlődése?
– Igen, ami 2006 óta még inkább igaz, és az utóbbi négy évben fokozottan érezhető a sikertelenség.
– A polgármester munkáját ettől függetlenül egyfajta nimbusz övezi. Mi lesz erősebb a választáson: a Csabainé iránt érzett nosztalgia vagy a változás iránti vágy?
– Csabainé működését valóban sokan süvegelik meg, ennek oka, hogy a helyi televízió és a város lapja az ő szobrát építette. A kommunikáció során a pozitív dolgokat hozzá kötötték, a sikertelenségekért pedig mindig más volt a felelős. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az emberek most már változást akarnak, a bőrükön érzik a problémákat.
– Önök milyen jövőképet kínálnak a nyíregyháziaknak?
– Azt vállaltuk, hogy ha bizalmat kapunk, akkor bátran szembenézünk a gondokkal, és nem halogatjuk megoldásukat. Egyértelművé tesszük, hogy mit lehet tenni, és megmagyarázzuk, hogy amit nem lehet, azt miért nem. A város érdekében dolgozunk, nem pedig egyéb érdekeket szolgálunk ki, és természetesen mindig kikérjük az emberek véleményét.
– Köztudott, hogy a térségben katasztrofális méreteket ölt a munkanélküliség. Pedig a szocialisták azt ígérték, hogy az autópálya megépülésével javulni fog a helyzet.
– Sajnos azonban semmi sem változott, az elmúlt években szinte semmilyen munkahelyteremtő beruházás nem történt a városban. Nyolc év alatt megduplázódott a munkanélküliek száma Nyíregyházán, különösen a fiatalok helyzete tragikus.
– Szinte már-már csodára lenne szükség…
– Nem csodáról beszélnék, hanem arról, hogy a város vezetésének mentalitásában gyökeres változásra van szükség, amely nem megy azonnal. Éppen ezért nem csoda, hanem idő kell.
– Abból kevés van.
– Ez igaz, de ez kell ahhoz, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozásokra építve olyan fejlesztési politikát tudjunk elindítani, ami munkahelyeket teremt.
– A munkanélküliség mellett a közbiztonság okozhatja a legnagyobb fejtörést önöknek. Mivel lehet úrrá lenni a gondokon?
– Éppen a napokban küldtünk levelet a belügyminiszternek, amelyben a rendőrség megerősítését kértük. Emellett szükség van a térfigyelő rendszer kiépítésére, amely nemcsak a felderítésben, hanem a megelőzésben is segíthetne.
– A Sóstógyógyfürdő az utóbbi években inkább a folyamatos botrányokkal hívta fel magára a figyelmet. Sikerült tisztázni ezeket az ügyeket?
– A nyomozás még folyik, a probléma azonban nem új keletű, a gyógyfürdővel már a kilencvenes években is meggyűlt az önkormányzat baja. Az elmúlt húsz évben mindenki elmondta, hogy a fürdő mekkora aranybánya, mégsem történt semmi. Közben gyanús, pult alatt folyó befektetési tárgyalásokról hallani, a komoly szakmai befektetőkkel pedig nem állnak szóba.
– Ez azért is fontos lenne, mert többek között a turizmus lehet az egyik kitörési pont a város számára. Egyetért?
– Természetesen, a kampányunkat is részben erre építettük. Azt szeretnénk elérni, hogy a város turisztikai látványosságai fejlődjenek és közös vérkeringésben egymáshoz kapcsolódjanak. Ez lehet az egyik kitörési pont számunkra.
– Ha valaki megkérdezné, hogy miért érdemes önre szavazni, akkor mivel próbálná meggyőzni?
– Nyíregyháza érdekében nem mehet az tovább, amit az MSZP-s városvezetés folytatott. Nekünk van programunk, amelyet szakembereink a választókkal együtt fogalmaztak meg, és együtt is kívánunk megvalósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.