Páncélvédelmet kap a magyar misszió

<p>Páncélozott járművek kisebb tömegével látják el az afganisztáni magyar missziót novembertől, miközben újabb katonáink is kiutaznak az ázsiai országba a közeljövőben.</p>

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti támogatás. A parlament lapzártánk után tárgyalta a honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványát az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben való magyar katonai részvétel engedélyezéséről, illetve a további katonai szerepvállalásunkról szóló kormányhatározatot módosító javaslatot. Az Országgyűlés a szakbizottsági ülések szavazati arányai alapján vélhetőleg el is fogadta az előterjesztéseket a misszió átalakításáról.

Minden eddiginél nagyobb erősítést kap az afganisztáni magyar misszió a térségben kialakult háborús helyzet és az egyre intenzívebb NATO-hadműveletek miatt – tudta meg lapunk. A magyar katonák az amerikaiaktól több mint ötven MRAP típusú páncélozott csapatszállító járművet kapnak használatra, amelyeket a Magyar Honvédségnek kell felszerelnie korszerű, M2-es gépfegyverekkel. A csúcstechnológiát képviselő Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) járművet a speciális körülményekre, a katonákat veszélyeztető, házilag barkácsolt, és az út mentén elrejtett robbanószerkezetek (EID) elleni védelemre fejlesztette ki a Force Protection Inc. A jármű alvázát ugyanis „V” alakúra képezték ki, mint a hajók alját, hogy az aknarobbanáskor keletkező energiát és légnyomást oldalra vezesse el.

*

Mint ismert, az EID pokolgépek az eddig négy magyar halálos áldozatot követelő tálib támadásokban is központi szerepet játszottak.
Ezenkívül az amerikaiaktól igényeltük az Afganisztánban használt Humwee terepjáróink cseréjét is egy korszerűbb változatra, de tárgyalások folynak arról, hogy a régieket is megtartanánk, hogy ezzel váltsuk ki a műveleti területen szinte használhatatlan Mercedes terepjárókat. Közel kétmillió euró értékben a Honvédelmi Minisztérium (HM) a német állam közreműködésével páncélvédett lakókonténereket is vásárol a Mazari-Sarifban szolgáló logisztikusaink számára. Erre a vásárlásra a szaktárca már meg is kapta a felmentést a közbeszerzés alól a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságától. Az ötven-hatvan páncélvédett csapatszállító jármű értesüléseink szerint november elején érkezhet meg a magyar misszióhoz. A magyarok Puli-Humriban működő tartományi újjáépítési csoportja (PRT) egyébként már rendelkezik három Cougar MRAP harcjárművel, amelyekért 1,3 millió dollárt, vagyis mintegy 260 millió forintot fizetünk az amerikaiaknak.
Eközben milliárdos nagyságrendű közpénzt fordítunk a Magyar Honvédség szerepvállalásának növelésére is. Mivel a NATO az Afganisztánban napjainkra kialakult helyzet ismeretében továbbra is hosszadalmas rendezési folyamattal számol, ezért a HM és a Honvéd Vezérkar újraértékelte a missziónk jövőjét a térségben. Ez azt jelenti, hogy a Baglánban működő műveleti tanácsadó és összekötő csoportunk (OMLT) megerősítését, egy újabb OMLT elvállalását és a PRT helyzetének és összetételének megváltoztatását tervezik, ami szintén többletköltségekkel járhat a kormány számára.
Meghosszabbították 2011-ig az Afganisztánban tevékenykedő különleges műveleti csoportunk mandátumát is, amely direkt akciókban vesz részt az ázsiai országban, és nemrég kiutazott egy Mi–24-es helikopter légikiképzés-támogató csoport (Air Mentor Team), amelyhez a későbbiekben csatlakozhat egy 13 fős Mi–17-es szállítóhelikopterkiképzés-támogató csoport is Kabulban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.