Rettegnek és menekülnek a lakosok Devecserből

Retteg Devecser lakossága az újabb katasztrófától, a helyieket az sem nyugtatja meg, hogy elkészült a Kolontárt és a térséget védő gátrendszer. Az emberek egyetértenek azzal, hogy zárolni kell a cég vagyonát, és a károsultakat abból kell kártalanítani.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem fogadom el bűnözők segítségét”. Saját költségén temeti el szüleit, és nem él a Mal Zrt. felajánlásával az ajkai Szanyi János, akinek édesanyja a tragédia során hunyt el, édesapja pedig haldoklik. Ismert, a cég múlt szerdán vállalta magára az iszapömlés áldozatainak temetési költségét. Szanyi János azonban aljasnak és cinikusnak tartja a társaság hozzáállását. Nem vár bocsánatkérést, és eldöntötte, „nem fogadja el bűnözők segítségét”. Mint megjegyezte, enynyivel tartozik szüleinek. – Hogyan álljak sírjuk elé, ha a gyilkosaik pénzén temettem el őket? – írta elkeseredetten a férfi levelében.


Nem csillapodnak a kedélyek a vörösiszappal sújtott térségben. A Veszprém megyei Devecser élete sem tért vissza a normális kerékvágásba, a helyiek abban is kételkednek, hogy valaha még visszaköltözhet a nyugalom a településre. A kisváros központja továbbra is egy háborús övezetre hasonlít, amerre nézünk, géppisztolyos rendőröket, katonákat, védőfelszerelésbe öltözött szakembereket, önkénteseket látni az utcákon. Mentik, ami menthető.
A városháza ajtaján tucatnyi tájékoztató papír függ, amelyek éjszakai szálláshelyekről, más lényeges tudnivalókról informálják a lakosságot. A római katolikus plébánia előtt bográcsot állítottak fel, ma a Nagycsaládosok Országos Egyesületének felajánlásából nyolcvan főnek készítenek meleg ételt. A katolikus karitász munkatársai pedig hideg élelmet és tisztítószereket osztanak. Kedd óta segítenek Devecseren, s addig maradnak, ameddig kell. Az utakat továbbra is nedvesen tartják, a locsolókocsik megállás nélkül cirkálnak a szennyezett útvonalakon.
Helyi lakossal azonban alig-alig találkozunk a városban. Kivétel a buszpályaudvar, ahol két hölgyet szólítunk meg. Kiderül, hogy egyikük két éve már nem itt lakik, de a szülei igen, csak szerencséjükre a település magasabban fekvő részén. A riadalom azonban ott is nagy, a szomszéd már el is költözött. A másik asszony tudni véli, hogy legalább ezerötszázan hagyták el Devecsert, s nemcsak az iszappal elárasztott utcák néptelenednek el. Mindketten azt mondják, a frissen megépült gátrendszer sem nyugtatja meg őket.
Néhány méterrel távolabb egy fiatalember a buszpályaudvar épületének dőlve várakozik. Amikor az áradásról érdeklődünk, felhúzza a nadrágját, és megmutatja a múlt hétfőn szerzett sérüléseit. – Épp a tragédia előtt jöttem Győrből a rokonokhoz, a katasztrófa már a településen ért. Egy órát voltam az iszapos vízben, ami után azonnal lezuhanyoztam. De már ez sem segített, derékig égési sérüléseket szereztem – panaszolja. Neki is több devecseri rokona, ismerőse hagyta el a várost, ingatlanjaikat hiába akarják eladni, nincs rá kereslet.
Az egyik presszóban egy középkorú férfi szintén sérüléseit mutogatja. Szomorúan jegyzi meg, hogy mégsem tudta megmenteni a javait. Szerinte is az a megoldás, ha az elárasztott ingatlanokat elbontják. Amiatt is aggódik, hogy a szennyező anyagok beleisszák magukat a földbe, és később folyamatosan szennyezik majd a levegőt.
A devecserieket a saját biztonságuk mellett a kártalanítás foglalkoztatja leginkább. A városháza előtt egy asszony megjegyzi, örül annak, hogy a vezérigazgatót őrizetbe vették, de igazán az nyugtatná meg, ha zárolnák a cég vagyonát, és abból térítenék meg a kárukat. – Használtcikk-árusítással foglalkoztunk, ennek azonban vége. Mindenünket elvitte az ár, a kisbuszunk is összetört. Újra kell kezdenünk az életünket – fakad ki az aszszony. Pár perc múlva egy házaspár érkezik a városházára, akik éjjelre keresnek szállást, sikertelenül. A cégvezető őrizetbe vételét helyeslik, de hozzáteszik: a kártalanítás még hátravan. – Van a tulajdonosoknak bőven pénzük, fizessenek – szögezik le. A pár szerint a Torna-patak partján már napokkal a tragédia előtt vörös lé folyt a tározó felől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.