Szívcentrummá válhatna Balatonfüred

Megoszlanak a vélemények a Balatonfüredi Állami Szívkórház jövőjéről, így arról is, hogy azt egy, a pécsihez vagy a zalaegerszegihez hasonló, sebészeti beavatkozást is végző szívcentrummá fejlesztenék. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy a már most is jó nevű kórház nagy ívű fejlesztése egészségügyi, gyógyturisztikai, következésképpen nemzetgazdasági érdek. Korányi László professzor, a füredi DRC Gyógyszervizsgáló Központ igazgatójának kórházbővítésre irányuló felvetéséről Rácz Jenő veszprémi és Varga Ferenc siófoki kórházigazgatót, Papp Lajos szívsebészt és Bóka Istvánt, Balatonfüred polgármesterét kérdeztük.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-balatoni Polgári Klub egyik nyár végi klubestjén vetette fel Korányi László professzor, a füredi DRC Gyógyszervizsgáló Központ Kft. ügyvezető igazgatója az állami kézben lévő 429 ágyas balatonfüredi kórház szívcentrummá fejlesztésének lehetőségét, megjegyezve: az a kórház, amelyben évente csaknem tízezer, infarktuson vagy szívsebészeti beavatkozáson átesett beteg kap új életesélyt, műtétek elvégzésére is alkalmassá tehető. Korányi doktor elsősorban azzal érvel, hogy a balatoni régió szívműtétre szoruló betegeinek most a fővárosba vagy Zalaegerszegre kell utazniuk.
– Ha a zalaegerszegi és a pécsi szívcentrum nem tudja megfelelően kielégíteni a szükségleteket, akkor másutt kell megteremteni a szívsebészeti feltételeket. Felesleges kapacitásnak nincs értelme, fontosabb volna a már meglévőket bővíteni – reagált Korányi László felvetésére Varga Ferenc. A siófoki kórház főigazgatója arra int: jelentős közvetlen ráfordítást igényel egy szívsebészet létrehozása, ahhoz ugyanis rendkívül költségigényes szakmai hátteret, így a CT- és MR-vizsgálati beruházásokat és vérellátási feltételeket is biztosítani kell. – Mindazonáltal a felvetésen el lehet gondolkodni – mondta lapunknak a kórházigazgató.
Papp Lajos szívsebész a rendkívül nagy infrastruktúra-igény miatt sem tartja indokoltnak az egyirányú kórházbővítést. – A füredi kórház nemzeti kincs, amire büszkének kell lennünk, ott világszínvonalú fejlesztés a cél. Helyén kell kezelni a dolgokat – szögezte le Papp professzor.
Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója szerint elsőként Füred három, különböző kardiológiai projektje, a szívkórház, a vasút- és a honvédegészségügy munkáját kell összehangolni. A három intézményt ezt követően a pannon modellbe lehetne integrálni. (A pannon modell egy Rácz Jenő nevéhez kötődő ötlépcsős fejlesztési struktúra, amely a betegellátást területi alapon szervezné meg, egy magánbiztosítóra bízná a betegirányítást és az egészségügyi ellátás finanszírozását.) – Nem lehet vita tárgya, hogy fejleszteni kell az állami szívkórházat, de nem feltétlenül a szívsebészet felé. Szüksége van a régiónak egy veszprémi vagy balatonfüredi kardiológiai központra. Ha Füredre esne a választás, akkor is megoldható, hogy az állami helyett vagy azzal együtt a helyi és a megyei önkormányzat is szerepet vállaljon a gyógyintézet fenntartásában – mondta Rácz Jenő.
– Jó ötlet, ráfér a szívkórházra egy komplex, nagy ívű fejlesztés – reagált Korányi László felvetésére Bóka István. Balatonfüred fideszes polgármestere határozottan állítja: egészségügyi, gyógyturisztikai, következésképpen nemzetgazdasági érdek a kórház fejlesztése akár szívsebészeti, akár más irányba. – A fejlesztést már hosszú évek óta szorgalmazza a város önkormányzata, és természetesen a kórházvezetés is – fűzte hozzá. Bóka István úgy gondolja: állami helyett közös tulajdonba kerülhetne a szívkórház, de az önkormányzat arra is nyitott, hogy kizárólagosan helyi közösségi tulajdonba kerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.