Törvénysértés a bihari Leader-csoportnál?

Miközben a Bihar-Sárrét Nonprofit Kft.-nél folyó VPOP-nyomozás miatt a tárca felfüggesztette a támogatások kifizetését, és ezért a cég csődközelbe került, a társaság átvilágítását végző vállalkozás újabb lehetséges törvénysértések nyomaira bukkant.

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges törvénysértések egész sorára hívja fel a figyelmet az uniós vidékfejlesztési források elosztásában közreműködő Bihar-Sárrét Nonprofit Kft. átvilágításáról készült anyag. A cég átvilágítását a szeptember elsején megbízott új ügyvezető, Papp János rendelte meg. A részeredményeket tartalmazó dokumentum megállapítja: Balogh Béla exügyvezető személye nehezen tekinthető függetlennek, mert korábban Gyula Ferencné volt MSZP-s képviselő kampányfőnökeként dolgozott, és ezután került a Leaderrel kapcsolatba. (Gyula Ferencné jelenleg is tagja a kft. felügyelőbizottságának.) Az átvilágítást végző cég kiemeli: a nonprofit kft. korábbi ügyvezetése a törvényi előírásokat és az általa jóváhagyott szabályzatokat nem tartotta be, és nem is tartatta be. – Az előforduló gyanús szabálytalanságok, hibák, hiányosságok a vezetői és a belső ellenőrzés elmaradásának az eredményei, és több esetben felvetődik a tudatos károkozás, a szándékosság gyanúja is. A dokumentum kitér arra: több esetben is alapos a gyanú a színlelt megbízási, irodabérleti szerződések megkötésére, amelyeket a kft. központjától távoli cégekkel ütöttek nyélbe, ami ellentétes a Leader helyi vidékfejlesztési alapelveivel. Kiderült, hogy a dolgozók saját gépkocsihasználata havonta elérte vagy meghaladta autónként a két-három, az ügyvezető esetében az ötezer kilométert is, erre 2009-ben több mint nyolcmilliót fordítottak. Találtak olyan napot, amikor a budapesti Leader expo megbeszélésére öt dolgozó utazott saját gépkocsival külön-külön, és mindannyian elszámolták a csaknem húszezres költséget.
Több esetben találtak létező, milliósnál nagyobb értékű és nem iktatott szerződéseket, de egy olyat sem, amelyet a 2009 tavaszától megbízott budapesti ügyvéd ellenjegyzett vagy szignózott volna, jóllehet ez a feladata volt. Megállapították még: a házipénztárból a cég dolgozói és külsős személyek többször készpénzben és meghatalmazás csatolása nélkül vettek fel a beszállítóknak járó összegeket. Történtek kifizetések teljesítési igazolás és számla nélkül is.
Papp János lapunknak elmondta, megvárja az átvilágítás végeredményét, arról tájékoztatja a taggyűlést és döntenek a jogi lépésekről.
Közben a VPOP-nál folyó nyomozás miatt a szaktárca felfüggesztette a támogatások kifizetését a cég felé. A pénzek elmaradása mára csőd közeli helyzetbe sodorta a társaságot: a kifizetetlen számlák meghaladják a négymillió forintot, míg a kifizetetlen bérek és járulékok összesen megközelítik az ötmilliót. Már a postázási feladatokat sem tudják ellátni. Emiatt szeptember 28-án a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal arról értesítette a céget, hogy a kft.-hez beérkezett kérelmeket, pályázatokat további ügyintézésre átveszi. Másnap az összes pályázatot elszállították Nyíregyházára. A VPOP több mint fél éve nyomoz a Bihar-Sárrét Nonprofit Kft.-nél az európai közösségek pénzügyi érdekei megsértése és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette gyanúja miatt. A cég korábbi vezetése a pályázatok elbírálásánál, illetve a kifizetéseknél a gyanú szerint visszaéléseket követett el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.