Új vágányon a vasúttársaság

Gyors kormányzati pénzügyi segítségben bízik, mert nem kívánja a vasúttársaság csaknem háromszázmilliárdos hitelállományát tovább szaporítani a MÁV Zrt. új elnök-vezérigazgatója. Szarvas Ferenc fő célja, hogy a vasutat versenyképessé tegye az egyéni közlekedéssel szemben, de belátja, hosszú időre van szükség ahhoz, hogy a szemléletváltozásnak kézzel- fogható jelei mutatkozzanak a szolgáltatásban. A vezérigazgató szembe kíván nézni a korábbi vezetések által hagyott kínos ügyekkel: a cégnél hamarosan megkezdi munkáját Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapja vezeti a MÁV Zrt-t. Milyen vasutat képzelt el, amikor megérkezett erre az állomáshelyre, és a friss tapasztalatai alapján hogy látja, megvalósítható-e az álma a belátható jövőben?
– Nem az a fontos, hogy én milyen vasutat képzelek el magamnak, hanem az, hogy a társadalomnak mire van szüksége. Ez utóbbit viszonylag könnyen meg lehet fogalmazni: olyan közösségi, és ezen belül kötött pályás közlekedésre van szükségünk, amely vonzó alternatívát jelent az egyéni közlekedéssel szemben. Minden, amit a vasút érdekében teszünk, ennek a tágabb szükségletnek a kielégítése érdekében tesszük, és a sikerét is ezen lehet egyedül lemérni. A napokban Brüsszelben jártam, ahol európai vasúti vezetőkkel beszélgettem. A fejlettebb európai országokban, ahol a jólét következtében a miénknél sokkal több személykocsi rója az utakat, mára már belátták, hogy a nagyvárosok belefulladnak az egyéni közlekedés okozta dugókba, szmogba, veszélyes hulladékba, ha nem erősítik meg a közösségi közlekedést.
–Kerül, amibe kerül?
–Biztosan rengeteg pénzt kell fordítani a pontos, tiszta, kényelmes és biztonságos vasút megteremtésére és működtetésére, de ennek a költségét ahhoz a többletkiadáshoz kell mérni, amit az egyéni közlekedés okozta károk felszámolására költünk. Vagyis elsősorban nem vállalati szinten kell nyereségesnek lenni, hanem társadalmi szinten. Ezt a különbségtételt az új kormány világosan érti.
– Mibe kerülne a fenti ideálkép megvalósítása?
– Évtizedekbe és több mint ezermilliárd forintba. Csak ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet ne romoljon, évente 200-250 kilométer pályát kellene felújítani, húsz korszerű mozdonyt, száz vasúti kocsit vásárolni. És nemcsak a jelenleginél több pénzre, de hosszú távon kiszámítható finanszírozásra, gazdasági és jogi környezetre volna szükség. Pontosan úgy, ahogy ez a nálunk fejlettebb országokban már évekkel, évtizedekkel ezelőtt elindult, vagy megtörtént.
– Ehhez képest azt sem tudni, hogy az idei évet hogy éli túl a MÁV-csoport, hiszen a költségvetésébe beterveztek egy 40 milliárd forintos lyukat. Mi következik most: a szokásos hitelfelvétel, vagy megkezdődik a sokat emlegetett normatív alapú finanszírozás?
– Valóban kormányzati segítségre szorulunk. Az előző kormány ugyanis úgy csökkentette a cég állami finanszírozását 40 milliárddal, hogy közben az ennek ellensúlyozását célzó intézkedések – a szárnyvonalbezárások – nem hoztak érzékelhető megtakarítást, ráadásul a pályaüzemeltetés több mint ötvenmilliárd forintos indokolt, de bevétellel nem fedezett költségeinek megtérítéséről sem gondoskodott. Ha a mostani kormány nem avatkozna közbe, akkor az év végére a MÁV mérlegében hatvanmilliárd forintot meghaladó veszteség mutatkozna, aminek súlyos pénzügyi és működési következményei lennének. A kormány megérti a helyzetünket és elvi ígéretet tett arra, hogy az ország teherbíró képességét figyelembe véve kisegíti a vasúttársaságot.
– Vagyis hatvanmilliárd érkezik az első vágányon?
– Nem tudom, a jelenlegi helyzetben remélhetjük-e, hogy a teljes hiányt finanszírozza a kormány. Már azt sikernek tartanám, ha anynyi pénzt kapnánk, hogy ne kelljen további hitelállomány-növekedéssel terhelni az egyébként is eladósodott céget. Ami pedig a finanszírozási konstrukciót illeti: a kormányzati támogatást a pályavasút közszolgáltatási szerződésének a megkötésével párhuzamosan, annak keretében lenne szerencsés megkapnunk. Ezt a középtávú, öt-hét évre szóló szerződést egyébként is meg kell kötnünk, hiszen az EU ezt megköveteli, és ennek késlekedése miatt eljárást folytat hazánk ellen.
– Pénz hozhatna a házhoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD is. Urbán László, a szervezet igazgatóhelyettese épp a napokban nyilatkozott, hogy szívesen kölcsönözne pályakorszerűsítésre vagy a motorvonatok vásárlására. Tárgyalnak az EBRD-vel?
– A pályakorszerűsítés ma kizárólag uniós forrásból lehetséges, ám az EU csak a nemzetközi vonalak rekonstrukciójához ad pénzt. Csakhogy emellett a MÁV még mintegy 5000 kilométernyi pályát tart fenn. Ezek fejlesztésére nincs pénz, amire jut némi erő, az a karbantartás, de ez sem elég: a vasúti pályák folyamatos romlását csak fékezni tudjuk, megállítani nem. Pusztán az ideiglenes lassújelek felszámolásához 45-50 milliárd forint többletforrásra lenne szükségünk. Egy banktól nem várható el, hogy ilyen jellegű kiadást finanszírozzon. Az EBRD azt jelezte, hogy a cég átszervezéséhez, illetve a vállalat hatékonyságának növeléséhez kapcsolódó fejlesztéseket finanszírozna. Olyanokat, amelyek viszonylag rövid távon, akár négy-öt év alatt megtérülnek. Az effajta fejlesztések többségének lényege, hogy élőmunkát váltunk ki fejlett technikával. Erősen megfontolandó azonban, hogy nem vállalati, de társadalmi szinten az ország jelenlegi helyzetében támogatandó-e, hogy elbocsássunk olyan alacsonyabb képzettségű, vidéken élő dolgozókat, akik aztán valószínűleg nem lesznek képesek máshol elhelyezkedni.
– Mekkora jelenleg a MÁV-csoport adóssága?
– Lassan eléri a 290 milliárd forintot. Ebből 100-110 milliárd kapcsolódik beruházáshoz, motorvonat-vásárláshoz, ami kitermeli az önnön törlesztését. A maradék 180-190 milliárdot azonban konszolidálnia kellene az államnak. Ezt a pénzt azért kellett korábban felvennie a vállalatnak, hogy ellensúlyozza az elégtelen állami finanszírozást, vagyis ezt a MÁV soha nem fogja tudni kitermelni. Ez a teher elszívja a levegőt a beruházási hitelek elől, így valósággal agyonnyomja a céget.
– Kaphat-e ezen a téren segítséget a MÁV a költségvetésből?
– Rövid távon ennek nincs realitása, 2010-ben, 2011-ben nagyon feszes a büdzsé. Ha azonban 2012-ben már megmutatkoznak a növekedés jelei, szóba kerülhet egy fokozatos adósságkonszolidáció. Ennek keretében évente 30-50 milliárdnyi adósságot vállalhatna át a költségvetés. Addig azonban együtt kell élnünk a jelenlegi helyzettel.
– Milyen szervezeti átalakításra készül? Szakmai fórumokon hallani, hogy holdinggá alakítanák a cégcsoportot. Mit jelent ez, és főként mi a célja?
– Az én felfogásom szerint először mindig a célt kell meghatározni, ebből bontani le a feladatokat, és csak a legvégén jönnek az eszközök, s ezek között a szervezet átalakítása. A MÁV jelenlegi helyzetében azonban félbemaradt egy átalakítás. Uniós kötelezettségünk volt, hogy válasszuk külön a pályavasutat a személyszállító vasúttól. Ez féloldalasan történt meg, a MÁV-Start megalakult, de a pályavasút a MÁV Zrt. része maradt. Úgy gondolom, a pályát működtető cégnek független leányvállalatnak kell lennie. Eddig ez azért nem sikerült, mert a pályavasutas cégbe kívánták vinni az ingatlan vagyont is. Ez utóbbi nyilvántartása a mai napig nem készült el, ezért nem lehetett az új céget létrehozni. Én azt mondom, alakítsuk meg a pályavasúti leánycéget, és a vagyonról döntsünk később.
– A holding erős központot és korlátozott önállóságú leányokat jelent?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy mivel a korábbi, egy társaságban működő MÁV egységes technológiai-szolgáltatási lánca mostanra megbomlott, elemeire szakadt, újra egységessé kell tenni azt. Az önálló életre és öntudatra ébredt leányvállalatokat és üzletágakat pedig rávenni, hogy az egész csoport vagy holding érdekeit helyezzék a saját részérdekeik elé. A cél ugyanis továbbra is az, hogy az utasok bennünket válasszanak a gépkocsijuk helyett.
– Ha már a csoportról, és az azt alkotó negyven-ötven MÁV-cégről beszélünk, ezek megmaradnak-e, vagy a számuk csökkentésével lehet-e apasztani a sokat emlegetett vízfejet, a központi apparátust?
– Amikor az ideális vasúttársaságról beszéltem, annak nemcsak a finanszírozása, külső környezete más, mint a jelenlegi, de a meglévő források elköltésének a hatékonysága is. Egyik legfontosabb feladatom, hogy mind a cégcsoport cégeit, mind a szerződéses kötelezettségeinket áttekintsem, és ahol indokolt, ésszerűsítsem. Ennek első lépéseként megszüntettük tíz MÁV leányvállalat igazgatóságát, vagyis tízszer három-hét embertől búcsúztunk el, és a felügyelőbizottságok is a lehető legkisebb létszámmal, három taggal működnek. Óvakodnék attól, hogy fűnyíró elv alapján tegyünk rendet.
– Készül-e nagyarányú létszámleépítésre? Mint ismert, a MÁV Cargo osztrák tulajdonosa több ezer magyar vasutas elbocsátását helyezte kilátásba.
– A szervezeti kérdésekre, mint korábban említettem, csak azután lehet majd válaszolni, ha előbb tisztáztuk a célokat, a feladatokat, és meghatároztuk az ezek elvégzéséhez szükséges eszközöket. Nagyarányú létszámleépítésekre jelenleg nem számítok. Ami a Rail Cargo Austria fellépését illeti, nem hiszem, hogy az általuk emlegetett tömeges létszámleépítések egyedüli oka kizárólag a magyar állami szabályozás változásával kapcsolatos költségnövekedés lenne. Ugyanakkor a magam részéről örülök, ha a kormány csökkenti a pályahasználati díjat, hiszen minden tonnányi rakomány, amely nem kamionon, hanem vasúton utazik, nyereség számunkra.
– Az elmúlt két hónapban találkozott-e a MÁV-nál kirívó szabálytalansággal, korrupciógyanús esetekkel?
– Szembesülnöm kellett megdöbbentő jelenségekkel. A belső ellenőrzésünk épp a napokban ad át számos ügyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak. Ezek között vannak széles körben ismert dolgok, és vannak olyanok, amelyekről a belépésemet követően kellett értesülnöm. Remélem, hogy megnyugtatóan sikerül a múltbeli ügyeket lezárni, és azután a vasúttársaság jövőjére összpontosíthatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.