Apja után a fiúból is bankrabló lett

Nagy Áron
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül elfogtak a rendőrök két férfit, akik a főváros több pénzintézetében kíséreltek meg fegyveres rablást az elmúlt hetekben. A Bartók Béla úton próbált pénzt zsákmányolni egy középkorú férfi, de a bank biztonsági rendszere kifogott rajta – közölte a BRFK rablási osztályának vezetője. Nyerges Béla hozzátette: egy járókelő szemtanúja volt az esetnek, s értesítette a hatóságot, így az elkövetőt sikerült elfogni. A középkorú férfi rendőri kérdésre beismerte, hogy tavaly nyáron már sikerrel végrehajtott egy rablást, a bűncselekményekből befolyt összeggel pedig válságos pénzügyi helyzetén akart javítani.
A másik esetben elfogtak egy férfit, akinek az apját korábban szintén fegyveres rablás miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsított múlt szerdán az Andrássy úton, pénteken a József körúton, majd hétfőn ismét az Andrássy úton és a Haller utcában kísérelt meg bankokat kirabolni, sikertelenül. A bűncselekményt minden esetben a biztonsági őrök ellenállása miatt nem sikerült befejeznie a férfinak, akitől az utolsó próbálkozás alkalmával még a fegyverét is elvették a pénzintézet alkalmazottai. Menekülés közben egy járőr fogta el a rablót. Apja, egy banki alkalmazott hét pénzintézetet támadott meg, s közülük hatot kirabolt az idén a fővárosban.
Mint korábban hírül adtuk, az ötvenes éveiben járó, informatikai területen dolgozó férfit augusztus végén vette őrizetbe a rendőrség. A gyanúsított esetenként több millió forintot zsákmányolt. A Kálvin tér környékén állították meg, amikor terepszemlét tartott egy újabb támadáshoz. A nála lévő táskából előkerült az a ruházat és gázriasztófegyver is, amelyet a korábbi támadásoknál használt. Az őrizetbe vett férfi több banknak is dolgozott korábban. Tanúként meghallgatott munkatársai segítőkész, udvarias embernek ismerik. Feleségét szintén meghallgatták a nyomozók, az asszony – állítása szerint – semmit nem vett észre abból, hogy férje havonta több millió forintra tett szert illegálisan. A támadások közben fegyverét egyszer sem használta. Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese tegnap azt mondta: egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem bűnözői mentalitású, hanem normál életvitelű emberek a pillanatnyi nehéz anyagi helyzetükből adódóan hoznak rossz döntést, és követnek el súlyos bűncselekményt. Fegyveres rablásért öt–tíz év börtönbüntetés szabható ki – emlékeztetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.