Diplomáciai baklövés Berlinben

Stefan Lázár
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai baklövés színhelye volt a német elnöki palota Berlinben, ahol Christian Wulff a chilei államfőt, Sebastián Pinerát fogadta. A vendég köszönetet mondott a harminchárom chilei bányász megmentése során kapott német segítségért, majd a szokásoknak megfelelően írt néhány sort a Bellevue-palota vendégkönyvébe. Ekkor történt a kellemetlen melléfogás. Pinera a Deutschland, Deutschland über alles bejegyzéssel megsértette azt az íratlan törvényt, amely ha hivatalosan nem is, de erkölcsileg tiltja Hoffmann von Fallersleben 1841-ben írt A németek dala első versszakának a használatát. Ez ugyanis a nemzetiszocialista időszak, a hitleri hatalmi politika emlékét idézi. A weimari köztársaság himnuszának ezt a strófáját a Harmadik Birodalomban magasba emelt karral rendre együtt énekelték a hírhedt Horst Wessel-dallal, a nácik rohamcsapatát, az SA-t dicsőítő szerzeménnyel, amely egyben a párt, az NSDAP himnuszának is számított. A második világháborút követően az NSZK kormánya kitartott ugyan a Joseph Haydn komponálta Császár-vonósnégyes melódiája mellett a köztársaság himnuszaként, de a Deutschland, Deutschland über allest a költemény harmadik versszakával helyettesítette: „Egységet, igazságot, szabadságot a német hazának!”
A Sebastián Pinerát kísérő chilei nagykövet még segített is elnökének, aki a diplomatától kérdezte meg, hogyan írják helyesen az „über” szót. A mellettük álló Christian Wulff ijedten felfigyelt ugyan a melléfogásra, de tartózkodott attól, hogy vendégét nyilvánosan helyreigazítsa. Pinerát csak hazatérte után világosították fel a fatális tévedésről, és ő bocsánatot kért azzal a magyarázattal, nem tudta, hogy a vendégkönyvbe írt szöveggel a németek sötét múltjának emlékét idézi.
Majdnem hasonló eset történt tavaly Párizsban az I. világháború végére emlékeztető ünnepségen, ahol Angela Merkel tiszteletére a hadsereg kórusa a Deutschland, Detschland über allest akarta elénekelni. A kínos tévedésnek az utolsó pillanatban sikerült csak elejét venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.