Leigh Izrael-bojkottja

Kárpáti György
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Híd a Kwai folyón, az Arábiai Lawrence, A rakparton háromszoros Oscar-díjas produceréről elnevezett jeruzsálemi Sam Spiegel Schoolt 1989-ben alapította a Jeruzsálem Alapítvány meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az első izraeli filmiskola független, nonprofit szervezetként működik. Alapító-vezetője, Renen Schorr ez év április 6-án egy ebéd alkalmával hívta meg a fenntartásainak kezdetektől fogva hangot adó Mike Leigh-t egy őszi látogatásra.
A rendező október 12-én keltezett levelében mondta le izraeli útját, mivel úgy érzi, nem tud és nem is akar eleget tenni a meghívásnak. A később nyilvánosságra hozott levélben (a teljes szöveg az intézmény honlapján olvasható: http://www.jsfs.co.il/ english) kifejtette, hogy már a május 31-i izraeli támadáskor le akarta mondani útját, azóta pedig a kormány tevékenysége szerinte egyre rosszabb lett. Döntését végül azzal indokolta, hogy a néhány héttel ezelőtti illegális építkezések újfent elgondolkodtatták, majd az állampolgársági hűségesküt kötelezővé tevő izraeli törvény, illetve a gázai övezetbeli blokád, az ártatlan emberek, közöttük fiatalok vég nélküli lelövése miatt nem áll módjában eleget tenni a meghívásnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.