Lopják a tüzelőt

Október közepéig már csaknem annyi tüzelő tűnt el a somogyi erdőkből, mint a múlt év egészében, így előfordulhat, hogy az idén jóval meghaladja a százmillió forintot az erdőtulajdonosoknak okozott kár. Vannak, akiknek a köbméterenkénti négy-négy és fél ezer forintos gyűjtőfára sem futja, ám a szociális rászorultság a lopásnál sem enyhítő körülmény.

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem negyvenezer köbméter gyűjtőfát biztosít a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. ez évre azoknak, akiknek nem futja minőségi tüzelőre. Eddig már 26 ezer köbmétert megvásároltak a rászorulók, akik a megye nyolc erdészetén keresztül értesülhetnek az aktuális kitermelés után földön maradt, úgynevezett fekvő fa kedvező áráról – tudtuk meg Spingár Pétertől, a több mint nyolcvanezer hektáron gazdálkodó faipari cég erdőgazdasági osztályvezetőjétől.
– Csakhogy egy átlagos méretű családi ház téli tüzelőszükséglete a nyolc-tíz köbmétert is elérheti, így a kisjövedelműeknek nemigen van miből előteremteni negyven-ötvenezer forintot – vélekedett a szakember.
Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője szerint ahogy más esetekben sem, úgy a falopásos ügyeknél sem enyhítő körülmény a szociális rászorultság. Ugyanakkor a bíróság nem tekinti azonos súlyúnak a kisebb tételű vagy a kamionnyi fa eltulajdonítását – mondta lapunknak.
Mint megtudtuk, a falopáson tetten ért személyt vagy személyeket a rendőrség őrizetbe veszi, a bíróság pedig hetvenkét órán belül dönt: eljárást indít az ügyben vagy pénzbírsággal sújtja az elkövetőt, elkövetőket.
Az erdőgazdaság szakemberei szerint a legnagyobb, üzletszerű erdőirtások és falopások Somogyban is megrendelésre történnek. A strómanok vagyontalan embereket vonnak be őszönként a már-már ipari méreteket öltő vállalkozásokba, gyakoribb azonban, hogy a szegénység kényszeríti fatolvajlásra az embereket. Ahhoz, hogy megszűnjön az erdők fosztogatása, először az elszegényedést kell megállítani – vallják az erdőőrök.
A szeptember elején kezdődődő és november végéig tartó tűzifatolvajlásokat a fenyőfalopások követik a megye Zalával határos településein. A fővárosi nagybani piacra nemcsak legális fenyőszállítmányok indulnak Zákány, Surd és Nemespátró környékéről, hanem lopott fával megpakolt teherautók is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.