Meghátráltak Schwartzék

2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta tegnap a kolontári polgármesternek küldött levelét a szocialista vezetésű ajkai önkormányzat, és egyben jelezte, a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos költségeik megtérítésére más utat választ. Hétfőn a Magyar Hírlap adta hírül, hogy Ajka csaknem 26 millió forintot vár Kolontártól, amiért kórházukban ellátták a sérülteket, befogadták és etették a kimenekítetteket. Egy felszólítólevelet küldtek Kolontárra, amelyben arra kérték a település polgármesterét, hogy a vis maior, valamint a kármentesítési alap terhére térítsék meg költségeiket.
Tili Károly, Kolontár polgármestere elképesztőnek és félelmetesnek nevezte az ajkai városvezetés levelét, hozzátéve: minimális gesztusként elvárható lett volna, ha Ajka polgármestere előtte felhívja és tájékoztatja a szándékukról.
Schwartz Béla (MSZP) tegnap közleményben szögezte le, a város nem Kolontárral kívánja megfizettetni a vörösiszap-katasztrófa során a falu kitelepített lakosságának elhelyezésével és ellátásával kapcsolatban felmerült költségeit. A településvezető említést tett egy október 21-én Devecseren lezajlott egyeztetésről, ahol szó esett arról, hogy Ajka miként tud a katasztrófával kapcsolatban felmerült költségei fedezetéhez hozzájutni. – Ekkor hangzott el a katasztrófavédelem részéről az a javaslat, hogy mivel Ajka közvetlenül nem pályázhat a vis maior és a kármentesítési alaphoz, ezt tegyék meg helyette is az érintett települések – jegyezte meg Schwartz Béla, aki a történtek után nem tart igényt Kolontár közreműködésére.
Toldi Tamás, Devecser első embere azonban lapunknak elmondta, bár ott volt a szóban forgó egyeztetésen, arra nem emlékszik, hogy megállapodás született volna az ügyben. Hozzátette: bárhogy is gondolta Ajka polgármestere, nem ezt azt eljárási módot kellett volna választania. – Érthetetlen az is, hogy Ajka miért nem a Belügyminisztériumhoz fordult – hangsúlyozta Toldi Tamás. Megkerestük a belügyi tárcát is, amely az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy a kormány a vörösiszap-katasztrófa kapcsán minden jogszerű igény megtérítéséről gondoskodik.
Muhoray Árpád vezérőrnagy, az OKF főigazgató-helyettese, a katasztrófa sújtotta terület kármentesítési parancsnoka az MTI-nek azt mondta: ő volt jelen az OKF képviseletében az október 21-i tanácskozáson Devecserben, de részéről nem hangzott el olyan kijelentés, hogy netán a károsult települések pályázataiba építhetők be Ajka kiadásai.
Közben a Magyar Hírlap tegnap közzétette egy herendi pilóta légi felvételét, amely újabb bizonyíték lehet arra, hogy hónapokkal a gátszakadást megelőzően már szivárgott az ajkai timföldgyár zagytározójának tízes kazettája.

Felmérés. A KutatóCentrum és a Marketing & Media közös felmérése szerint – amely az Országos Kármentő Alap gyűjtése előtt készült, így a kampány előtti viszonyokat mérte fel – a 18–64 évesek 54 százaléka támogatta valamilyen formában a károsultakat. Elsősorban a nők, az idősebbek, valamint a kistelepüléseken élők segítettek, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.