Százmilliós károk a fémtolvajok miatt

Növekszik a kábel- és színesfémlopások száma: évről évre egyre nagyobb a kár, amit a bűnözők a MÁV-nak és a BKV-nak okoznak – tájékoztatta lapunkat a két társaság. A főváros tömegközlekedését lebonyolító céget például 2007 óta 911 millió forinttal rövidítették meg a bűnözők.

Nagy Áron
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kábellopás közben értek tetten két férfit somogyi rendőrök a hét végén, ugyanekkor viszont rongálás miatt félórás késéssel közlekedtek a vonatok az ország szívében, a Szolnok–Cegléd–Budapest vonalon. Míg az előbbi hír viszonylag ritkának számít, utóbbit egyre gyakrabban tapasztalhatja saját bőrén is az utazóközönség.
– Tavaly társaságunk területén 373 esetben regisztráltunk kábellopást és -rongálást, ez a szám ez év októberéig már 562 – közölte lapunkkal a MÁV Zrt.
Legyen szó akár távközlési, biztosítóberendezési, földelési és érintésvédelmi kábelekről vagy nagyfeszültségű felsővezetékekről, a bűnözőktől semmi nincs biztonságban. A tolvajok és garázdák Budapesten és környékén a legaktívabbak, a tevékenységükkel okozott kár pedig éves szinten százmilliós nagyságrendű. A cégnek ezek a cselekmények komoly presztízs- és utasvesztést is jelentenek. Mivel pusztán a rendőri munka már kevésnek bizonyul a bűnmegelőzéshez, a vasúttársaság az infrastruktúra őrzésére fegyveres biztonsági őreivel a veszélyeztetett területekre felügyeletet, járőrözést szervezett. Továbbá számos helyen újonnan fejlesztett kábelhibahely-meghatározó berendezés tesztelésébe fogott – tették hozzá.
A bűnelkövetések számának növekedéséről számolt be lapunknak a BKV Zrt. is, amelynek az utóbbi három évben 911 millió forintos kárt okoztak a lopások és a rongálások. Mint közölték: a helyreállítás költsége ennek az összegnek a két-háromszorosát emésztené fel, ezért azt csak a legszükségesebb mértékben tudják elvégezni. A helyzet sokáig már nem tartható, a cég pesszimista előrejelzése szerint ugyanis a meggyengült áramellátási hálózat élettartama a lopások miatt rohamosan csökken, így a bekövetkező üzemzavarok számának emelkedésére kell számítsanak. Túl azon, hogy a közlekedési társaság a felderítésben együttműködik a rendőrséggel, valamint a vám- és pénzügyőrséggel, megelőzés céljából éjszakánként úgynevezett kémvillamosokat közlekedtet, ellenőrizendő a budapesti közlekedési társaság területeit. Ezzel a módszerrel már több esetben füleltek le felsővezeték-tolvajokat.
A társaság azt is megjegyezte, hogy a 2010 májusában életbe lépett, a színesfémátvétel szigorításáról szóló törvény csak néhány hónapig éreztette hatását, augusztus vége felé viszont már jelentős emelkedést tapasztaltak az elkövetések számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.