Szemek a sikerdíjláncban

Immár nem titok, hogy a Geuronet Bt. sikerdíja a korábbi magyar kormányzati tényezők befolyásolásához kellett. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan merre vándorolhatott a kenőpénz a magyar pártpolitika kuliszszái mögött. A gyanú most a MÁV Cargo privatizációját lebonyolító elnökére, Dióssy Gáborra vetült.

2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtóban közölt titkos hangfelvételek szerint nem azért kötött sikerdíjas szerződést a Rail Cargo Austria nagy tekintélyű vezetője, Gustav Poschalko a Geuronet Bt.-vel, mert helyi ismerettel rendelkező tanácsadóra volt szüksége, hanem azért, hogy legyen valaki, aki a megfelelő pillanatban felhívja a megfelelő döntéshozót. Mindezek ismeretében találgathatunk, melyik magyar minisztert, államtitkárt hívta fel a lobbista Gulya András. A Hír TV Célpont című műsorában közöltek a gyanút Dióssy Gáborra, a volt közlekedési miniszter, Kóka János közeli munkatársára terelték. Dióssynak valóban komoly szerepe lehetett a MÁV Cargo eladásának lebonyolításában, hiszen a pályázat előkészítése, kiírása, majd elbírálása idején a teherszállító leánycég igazgatóságának elnöke volt. Akár jelképes érvényű is lehet, hogy a privatizációs szerződés aláírását, 2008. január másodikát követő napokban, január 8-án kapta meg kinevezését a Kóka János vezette gazdasági tárcánál. Felvetődhet, hogy Dióssy a privatizáció sikeres lebonyolításáért kapta az államtitkári stallumot, amit alátámaszt, hogy a pályázat decemberi eredményhirdetésekor az akkori miniszter kiemelte az elnök teljesítményét. Kóka János később sem feledkezett meg munkatársáról. Az SZDSZ korábbi elnöke az előző ciklusban az Országgyűlés Nabucco bizottságának az elnöke volt. Dióssy jelenlegi munkahelye pedig – ahogy a Hír TV munkatársai feltárták – Ausztriában, a Nabucco GmbH bécsi központjában található, ahol kereskedelmi igazgatóként dolgozik.
A kérdés csak az, hogy kapcsolatban állt-e Dióssy, a privatizált MÁV Cargo volt elnöke Gulya Andrással, a RCA lobbistájával? Az egykori liberális politikus igyekezett elhárítani a gyanút. – Gulya Andrással, akit pár éve ismerek, társasági és szakmai eseményeken több ízben találkoztunk, de sem hivatalos, sem baráti kapcsolatban nem állok és nem álltam vele. Az osztrák vasúti céghez fűződő kapcsolatáról az újságokból szereztem tudomást, üzleti tevékenységéről korábban semmilyen információval nem rendelkeztem. Mint korábban a MÁV Cargo igazgatóságának elnöke, Gulya Andrással – mint ahogy mással sem – nem osztottam meg a MÁV Cargo belső ügyeit, annak privatizációját érintő információkat – nyilatkozta 2008 februárjában Dióssy újságírói kérdésre. Lapunk a Geuronet-ügy kipattanása idején rákeresett Gulya András társasági kapcsolatait őrző honlapjára. Az Iwiw azt tanúsította, hogy a lobbiszakember baráti köréhez tartozott Dióssy Gábor.
Mint korábban beszámoltunk róla, az osztrák nyomozóhatóságok adatai szerint a RCA több részletben, 2008-ban és 2009 márciusában küldte át a sikerdíjat Gulya Andrásnak, aki Dubajba utalta át a pénzt. Ezután egy arab tulajdonos tűnt fel a Geuronet Bt.-ben, és az osztrák hatóságok nem zárták ki, hogy a pénz egy része magyar pártokhoz kerülhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.