Üzleti körök korrupciót kiáltanak

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi 46. helyről az 50.-re esett vissza Magyarország azon a listán, amely a korrupció mértéke szerint veszi számba az országokat. Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi ügyvezetője a korrupciós érzékelési index (CPI) adatait ismertetve tegnap elmondta: a minősítés mögött az üzleti szektor áll, amelynek véleménye szerint egyre nagyobb szükség lenne a hatékony korrupcióellenes fellépésre.
A CPI készítése során nemzetközi és helyi elemzők és üzletemberek véleményét összesítik. A nullától tízig terjedő skálán az alacsonyabb számok a jelentősebb, a magasabbak a kisebb mértékű korrupcióra utalnak; vagyis legkorruptabb ország egyes, a legkevésbé korrupt pedig tízes minősítést kap. Hazánk az idén 4,7-es osztályzatot kapott, szemben a tavalyi 5,1-gyel.
A 178 vizsgált országból 131 kapott ötnél magasabb pontszámot. Alexa elmondta, a Magyarországon mért 0,4 pontos visszaesés a legmagasabb a térségben. Hozzátette: Szlovénia, Észtország, Litvánia és Lengyelország „tisztább”, mint hazánk, Csehország, Lettország, Szlovákia, Románia és Bulgária pedig továbbra is korruptabb nálunk. Magyarország az Európai Unió 27 tagállama közül a 18. helyezett a korrupciós megítélés rangsorában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.