Vége a viharjelzésnek

2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött vasárnap a szezonális viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tavon, így a jövő év április 1-jéig nem segítik a vízen tartózkodók tájékozódását a pulzáló fényt kibocsátó világítótornyok. Szeszélyes, időnként a fürdőzőket és a vízi sportok megszállottjait is veszélyeztető volt az idei nyár időjárása, és egyes előrejelzések szerint, a hűvösebb évszakok sem lesznek barátságosabbak a két legnagyobb tavunknál. A Balatonnál 19 olyan nap volt, amikor óránként 90 kilométeresnél is erősebb szélvihart regisztráltak a mérőműszerek, a május 6-án hazánkba érkezett Zsófia ciklon 142,9 kilométeres, orkán erejű széllel söpört végig a Balatonon. A viharjelző szolgálatnak köszönhetően az idén nyáron egyetlen olyan, halálos kimenetelű vízi baleset sem történt a Balatonon és a Velencei-tavon, amely elmaradt vagy késve kiadott figyelmeztetés következménye lett volna. A katasztrófavédelem fényjelző állomásai a Balaton nyugati medencéjében 2377, a keletiben 2209, a Velencei-tónál 1631 órán át villogtak, ennek ellenére a vízi rendészetnek csaknem kétszáz fürdőzőt és hajóst kellett kimentenie.
Viharjelzés híján a vitorlázók, s a parttól messzebbre eltávolodó horgászok magukra maradnak a tájékozódásban a Balatonon és a Velencei-tavon. Éppen ezért a vízi rendészet arra figyelmeztetett: alapvető navigációs és védelmi felszerelés (feltöltött és vízhatlan tokban tartott mobiltelefon, GPS, mentőruházat és -kötél) nélkül senki ne hagyja el a partot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.