Bécs: magyar kultúrexport indult

Cities on the River – Városok a folyó mentén címmel nyílt kiállítás csütörtökön este a bécsi Collegium Hungaricum kiállítótermében, a Galeria UngArtban. A tárlattal vette kezdetét az Európa Tanács magyar elnökségéhez kapcsolódó, féléves ausztriai kulturális eseménysorozat. A bécsi programot tartalmazó kiadványt szintén csütörtökön mutatták be a Collegium Hungaricumban.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar, osztrák, szlovák és szerb alkotók – Nikola Djordjevic, Fehér László, Romana Hagyó, Kudász Gábor Arion, Anna Mayer, Milena Putnik és Dragan Zivancevic – műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a bécsi Collegium Hungaricumban. A tárlat egyrészt a nyitóeseménye az Európa Tanács soros magyar elnökségéhez kötődő ausztriai kulturális rendezvénysorozatnak, másrészt a rendezvények egyik legfontosabb alapgondolatához, a Duna-stratégiához kapcsolódik. A kiállító alkotók arra a kérdésre keresnek választ, hogy a szó legteljesebb értelmében kultúrfolyónak nevezhető Duna hogyan válhat egyre szorosabb kapoccsá a körülötte fekvő országok között. A kapcsolatok erősítése jegyében vándorkiállításként született meg a Bécsben élő Pia Jardí és a győri Városi Művészeti Múzeum munkatársa, N. Mészáros Júlia által gondozott összeállítás, amelyet elsőként Győrben lehetett megtekinteni, s amelyet a február 4-i bécsi zárás után Pozsonyban, Belgrádban és Újvidéken is kiállítanak.
A kiállításmegnyitó alkalmából mutatta be a Collegium Hungaricumban a magyar uniós elnökséghez kötődő bécsi kulturális-művészeti eseménysorozat programját tartalmazó kiadványt Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Martin Eichtinger, az osztrák európai és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szövetségi minisztérium kultúrpolitikai szekciójának vezetője, Kovács Balázs, az Ungarisches Turismusamts Wien igazgatója és Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója. A magyar kormányzat részéről ötmillió euróval támogatott program súlypontját – hangzott el a bemutatón – a Duna-stratégiához és a Liszt-évhez kapcsolódó rendezvények adják. Az eseménysorozat egyik csúcspontjának ígérkezik Liszt Krisztus-oratóriumának bemutatója a Stephansdomban a magyar kultúra napján, január 22-én, a bécsi magyar nagykövetségen pedig rendszeresen sor kerül a Liszt Szalon programjaira.
Magyarország mint partner vesz részt a január 13–16. közötti, nagyszabású Ferien Messén, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szabadidővásárán. A Museumsquartierben rendezik meg március 10–11-én a Danube Cultural Cluster elnevezésű nemzetközi konferenciát, amely a Baden-Württembergtől a Duna-deltáig terjedő sokoldalú együttműködést kívánja elősegíteni. Ugyancsak a Duna-stratégiához kötődő rendezvény lesz a Danubius Fluvius Pictorum elnevezésű, interaktív multimédia-kiállítás, amelynek kezdeményezői magyar és szlovák múzeumok, illetve kulturális intézmények. A rendezvénysorozat a Kulturfluss – Ungarn am Ruder címet viseli, ami kifejezi azt a gondolatot, amelyet Prőhle Gergely is megfogalmazott: az európai uniós elnökség nem önérdekek érvényesítését, hanem kemény munkát, szolgálatot jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.