Belvízvita a Hajdúságban

Miközben a katasztrofális állapotok miatt a hajdúböszörményi önkormányzat a Keleti-főcsatornába szivattyúzná a belvizet, a szakemberek egy része az odaépült vízkivételi mű miatt aggódik. Érvként azt hozzák fel, hogy többek között az látja el ivóvízzel a hajdú-bihari megyeszékhelyet. A Debreceni Vízmű Zrt. vezetője ellenben állítja, hogy a város ivóvízellátásához nincs feltétlenül szükség felszíni forrásokra. A Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottság ma dönt a hajdúböszörményi javaslatról.

2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdúböszörmény védelmi bizottsága az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a csütörtöki határozatában azt kérte a megyei védelmi bizottságtól, hogy a vízügyi igazgatóságnál rendelje el a belvíz átszivatytyúzását a Keleti-főcsatornába. A városi testület elnöke szerint erre a környező tanyák védelmében van szükség. Kiss Attila szerint javaslatuk mellett szól az is, hogy a védekezési munkálatokra nagyságrendekkel többet kell költenünk, mint amennyibe a belvíz átszivattyúzása kerülne. A Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottság ma reggel kilenc órától rendkívüli ülést tart, ahol többek között a hajdúböszörményi kérést is tárgyalni fogják – közölte Rácz Róbert, a megyei védelmi bizottság elnöke.
A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bara Sándor az ülés előtt nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mert mint jelezte, még nem hallotta a többi érintett véleményét. Annyit azonban megjegyzett, hogy ha bevezetik a belvizet a Keleti-főcsatornába, akkor olyan szennyeződések juthatnak a mederbe, amelyek a balmazújvárosi vízkivételi mű működését is érintik. – Részben innen látjuk el Debrecent ivóvízzel, és néhány kistelepülés is rá van kötve a rendszerre – szögezte le Bara, aki szerint olyan alternatív megoldást kellene találni a belvízhelyzet megoldására, amely minden érintett érdekeit szolgálja.
Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója azonban állítja, hogy a megyeszékhely ivóvízellátásához nincs feltétlenül szükség felszíni forrásokra. – A vízjogi engedélyek szerint a cégünk által üzemeltetett, rétegvizekre telepített három vízmű naponta 50 ezer köbméter ivóvizet adhat a lakosságnak. Debrecen ivóvízigénye azonban csak napi 32 ezer köbméter, és az idén csupán néhány alkalommal fordult elő, hogy ez az érték átlépte a napi 50 ezer köbmétert. Ebből is látszik, hogy a Keleti-főcsatornára épült víztisztító mű szolgáltatásait akár hosszabb időre is nélkülözni tudja a hajdú-bihari megyeszékhely. A minőséggel sem lenne probléma, mert Debrecen alatt ásványvíz-minőségű készletek vannak – jegyezte meg Ányos József. A szakember hangsúlyozta, hogy a felszíni vizekre igazán csak évtizedekkel korábban volt szükség, amikor a város évente még 30 millió köbmétert fogyasztott belőle. Ám a rendszerváltozás után jelentősen megemelkedett a víz ára, így Debrecen éves szükséglete 13 millió köbméterre esett vissza. Ennek éves szinten alig több mint a harmada érkezik a Keleti-főcsatornára épült víztisztító műből. Ányos József szerint erre is leginkább már csak azért tartanak igényt, hogy a víztisztító berendezés üzemben maradjon, és ne menjen tönkre.
A javaslat megvalósulása ellen szól, hogy Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára egy hete levélben éppen azt kérte a vízügyi felügyelőségektől, hogy ahol felszíni víz felhasználásával biztosítható az egészséges ivóvízellátás, ott annak használatát előtérbe kell helyezni, és a rétegvízből kitermelhető víz mennyiségét csökkenteni kell. Láng István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízkár-elhárítási főosztályának vezetője tegnap nem kívánt a megyei védelmi bizottság döntésének elébe menni. – A bizottság éppen arra hivatott, hogy ott ütköztessék az érveket, és megkössék a szükséges kompromisszumokat a célból, hogy a védekezési költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.