Elakadtak az unió milliárdjai

Felháborítónak nevezte Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, hogy következmények nélkül maradhat az EU-ban a szegényebb országok kisvállalkozóinak szánt fejlesztési milliárdok eltüntetése. Mint kiderült, az Európai Beruházási Bank a válságévekben 15 milliárd eurót adott kereskedelmi bankoknak e célra, de csak a töredéke jutott el a vállalkozókhoz.

2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos és felháborító – így kommentálta Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a lapunkban megjelent hírt, hogy a kelet-európai kisvállalkozásoknak szánt, milliárd- eurós uniós készpénzt a közvetítő bankok maguknak halmozták fel. A közgazdász, az uniós gazdaság szakértője úgy vélekedett, hogy a dicstelen végkimenet már a szerződéskötés pillanatában kódolva volt. A pénzt vélhetően eleve puha feltételekkel adta az Európai Beruházási Bank (EIB) a kereskedelmi bankoknak, amelyek a válságra hivatkozva a szokásosnál konzervatívabb hitelezési politikát folytattak. Pogátsa Zoltán szerint tipikus ellentmondás áldozataivá válták a kelet-közép-európai kis- és középvállalatok. A bankok csak akkor hiteleztek, ha a cégeknek megrendeléseik voltak, míg a cégek pénz nélkül nem jutottak piacra. Ráadásul sem az érintett bankok, sem maga az EU nem esik majd kétségbe a válságkezelés sikertelensége miatt. A bankok azért nem, mert pénzszűke idején jól jött a többletlikviditás, míg az EU azt mondhatja majd: ezzel is hozzásegítette az uniós államok bankrendszerét, hogy megmeneküljön az összeomlástól. S végül a pénz nem veszett el, megvan, tehát az unió adófizetői is megnyugodhatnak. Csak éppen az a cél nem valósult meg, amiért az egészet kitalálták: a kis- és középvállalkozások forráshoz juttatása. Az egész EU működésére, gyengeségére jellemző a történet – vélekedett Pogátsa Zoltán. A szakértő rámutatott: a közösség peremországaiban a bankok gyakran multinacionális szervezettekként viselkednek, ám ha válság van, azonnal kiderül, hogy anyaországuk védelmezi őket. Így aztán az EU bizonyára nem fogja megróni a bankokat a szóban forgó 15 milliárd euró miatt sem, nehogy valamelyik erős tagállam kormányával találja szembe magát. Vagyis a súlyos kudarc valószínűleg következmények nélkül marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.