Hol landolt a sikerdíj?

Beismeréssel felérő védekezéssel állt elő Gustav Poschalko, az osztrák szövetségi vasút korábbi vezetője a MÁV Cargo máig tisztázatlan sikerdíjával kapcsolatban. A Geuronet Bt.-vel 7,1 millió eurós szerződést aláíró cégvezető ügyvédje egy rádióműsorban azt állította, ma is Gulya Andrásnál van a sikerdíj, tehát nem történt korrupció. Arról továbbra sem nyilatkozott, hogy mi célból köttetett a sikerdíjszerződés.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös fordulatot vehet az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) teherfuvarozó leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA) és a magyar Geuronet Bt. között 2007-ben kötött sikerdíjas tanácsadói szerződés sorsa. Az évek óta vizsgált ügyben egyre jobban szorult a hurok az ügy központi alakjának számító Gustav Poschalko körül: mint lapunk is beszámolt róla, a magyar hatóságok jogsegélykérelmére az osztrák korrupció elleni ügyészség házkutatást tartott több vasúti vezetőnél, így Poschalkónál is. A HVG beszámolója szerint Poschalko ügyvédje, Lukas Kollman az Ö1 rádiócsatornán most azzal állt elő, hogy a magyar ügyészség adatai szerint a 7,1 millió euró 95 százaléka ma is Gulya András cégének magyarországi Erste-számláján van. A HVG bécsi tudósítójának kérdésére az osztrák nyomozó hatóság szóvivője azt mondta, a magyar ügyészség még nem erősítette meg az információt. Lapunk kérdésére sem a Fővárosi Főügyészség, sem a Nemzeti Nyomozó Iroda nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot.
Akár igaz Poschalko ügyvédjének a nyilatkozata, akár nem, beismerésként is értelmezhető az azóta eltávolított RCA-vezető védekezése. Ügyvédje útján ugyanis azt üzente Gustav Poschalko, hogy nem lehet korrupció a sikerdíjszerződés mögött, hiszen megvan a pénz, vagyis Gulya András nem adta tovább magyar politikusoknak. Ha viszont megvan a pénz, az csak azt bizonyítja, hogy nem ment teljesen végbe az akció. Nem világos ugyanis, hogy a Geuronet Bt. és Gulya András milyen szolgáltatásokat nyújtott 7,1 millió euróért a Rail Cargo Austriának. Gustav Poschalkónak mint az RCA felelős vezetőjének ezzel a pénzzel akkor is el kell számolnia az osztrák adófizetőknek, ha az nem jutott el a magyar döntéshozókhoz. Hogy utóbbiakat befolyásolni kívánták, azt az ÖBB 2008. februári felügyelőbizottsági ülésének hangfelvétele bizonyítja. Eszerint Horst Pöchhacker elnök, úgy is, mint a Porr építőipari vállalat volt vezetője, azt állította, lobbiszerződések nélkül Magyarországon nem lehet megbízásokat elnyerni. Ha az történt, amit a HVG cikke sejtet, hogy Gulya András megpróbálta, csak nem tudta célba juttatni a pénzt, abban közrejátszhatott lapunk figyelme is, amivel nem engedtük feledésbe merülni a kétmilliárd forintos sikerdíj ügyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.