Káosz és rend

Szűts-Novák Rita
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Magyar irodalom című vaskos kötet a kezdetektől napjainkig tekinti át a hazai literatúra történetét. A szerzők (Gintli Tibor, Kiss Farkas Gábor, Laczházi Gyula, Orlovszky Géza, Schein Gábor, Szilágyi Márton és Vaderna Gábor) az elméleti kísérletezéssel szemben láthatóan a használhatóság szempontját részesítették előnyben. Jóllehet a hazai irodalomtudományban és az egyetemi oktatásban az utóbbi két évtizedben szinte megbélyegzővé vált a kánon rögzítésének vádja, a könyv alkotói megértették az olvasóknak azt a természetes igényét, hogy szükség van olyan kézikönyvekre, amelyek a nemzeti kulturális hagyomány átfogó összefoglalását nyújtják.
A szerkesztői előszó egyértelművé teszi, hogy maguk a szerzők is tisztában voltak azzal, hogy a hazai irodalom olyan szintézisét nyújtani, amelyben minden jelentős alkotó és irodalmi jelenség szerepel, eleve képtelen vállalkozás, ezért nem is vágtak bele ilyen kétes értékű kalandba. Ugyanakkor láthatóan azt is felmérték: az eredendően töredékes szerkezet alkalmatlan arra, hogy az érdeklődő olvasót a magyar irodalom tanulmányozásába bevezesse. A speciális problémákat tárgyaló tanulmányköteteknek persze megvan a maguk haszna – elsősorban azok számára, akik a hazai irodalom történetét már avatott módon ismerik. Az egyetemi hallgatóság és a szélesebb olvasóközönség azonban aligha képes tájékozódni a részproblémák sokasága között, s átfogó kép helyett csupán az áttekinthetetlenség kaotikus élménye marad számára, ami ahelyett, hogy olvasásra sarkallná az érdeklődőt, inkább elveszi a kedvét.
A Magyar irodalom című kötet egyik legnagyobb erénye, hogy szerzőgárdája az átfogó elbeszélés „hagyományosabb” stratégiáját választva éppen az önálló tájékozódáshoz adott iránytűt olvasóinak. Bár nem ringatják a velük utazókat a tökéletesen objektív igazság megismerésének hamis illúziójába, saját előfeltevéseiket és preferenciáikat vállalva előadják a magyar irodalom egyik lehetséges történetét, amit körültekintő érveléssel támasztanak alá. Az a vezérfonal, amelyet választottak – a műnemek és műfajok alakulástörténete –, alkalmas arra, hogy ideológiai értékítéletek helyett a művek esztétikai megközelítését állítsa előtérbe.
A magyar irodalom történetének egyetlen, mindenre kiterjedő összefoglalásáról szőtt hamis ábrándokat a különböző szempontokat választó átfogó irodalomtörténetek kezdhetik ki, amelyeknek egymás melletti léte alapozza meg irodalmi kultúránk plurális felfogását. Ha majd három-négy egyaránt összefoglaló igényű, de különböző megközelítésű kortárs irodalomtörténeti kézikönyvbe egyaránt belelapozhatunk, akkor segíti majd hozzá igazán a hazai irodalomtudomány az olvasókat ahhoz, hogy a honi literatúráról átfogó, mégis nyitott, egyben saját képet alkothassanak. Az Akadémiai Kiadónál megjelent kötetet így akár felszólításként is értékelheti a hazai szaktudomány. E kezdeményező vállalkozás magas szakmai színvonala garantálni látszik e reménybeli nemes versengés nívóját is.
(Magyar irodalom. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 6800 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.