Nyolc település menekül a csődtől

Soha nem indult még annyi településen adósságrendezési eljárás, mint az idén. Miközben 1996 óta összesen 41 esetben nyúltak ehhez az eszközhöz, 2010-ben kilenc településen kérték a csődbiztos segítségét. Szigetváron már befejeződött az eljárás, a többiek egyelőre csak remélik, hogy úrrá lesznek a gondokon. Több helyen állítják, hogy komoly állami segítség nélkül lehetetlen lesz kifizetni a tartozásokat.

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel jár az adósságrendezési eljárás? Adósságrendezési eljárást az önkormányzat vagy hitelezője kezdeményezhet, ha a településnek 60 napon túl lejárt tartózása van, 90 napon túl pedig a polgármesternek már kötelező ezt kérelmeznie a bíróságon. Amíg az eljárás tart, az önkormányzati feladatokon és a lakosságot érintő egyes közszolgáltatáson kívül egyéb kiadást – fejlesztést, beruházást – nem finanszírozhat az érintett település. A helyhatóság válságköltségvetéssel gazdálkodik addig, amíg a hitelezőkkel nem jön létre egyezség, vagy a bíróság nem dönt a település vagyonának felosztásáról. Az eljárást a bíróság által kijelölt pénzügyi gondnok felügyeli, nyilvántartásba veszi a követeléseket, ellenjegyzi az önkormányzat kötelezettségvállalásait és kifizetéseit. Minden nem kizárólagos testületi hatáskörbe tartozó ügyben az adósságrendezési bizottság dönt. A bizottság reorganizációs programot és egyezségi javaslatot készít, az egyezséghez a hitelezők több mint felének támogatása kell, feltéve, ha követelésük eléri az összes, nem vitatott követelés kétharmadát. Ha az adósságrendezés megindításától számított 210 napon belül nem jön létre egyezéséig, a bíróság dönt a vagyon felosztásáról.


Jelenleg nyolc településen – Nicken, Tiszaderzsen, Neszmélyen, Sátán, Nemesviden, Jászteleken, Magyardombegyházán és Somoskőújfalun – folyik adósságrendezési eljárás a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Az érintett községekben főként beruházás indításához vagy intézménystruktúra-fenntartáshoz kapcsolódó önkormányzati döntés vagy döntések miatt indult eljárás. A bajba jutott települések többségére ez valóban igaz, azonban a falvak vezetői azt tartják a bajok forrásának, hogy az előző kormányok mind több feladatot raktak az önkormányzatok nyakába, és ehhez egyre kevesebb forrást rendeltek. A legtöbb kistelepülésen az iskolák fenntartása jelenti az egyik legnagyobb problémát. Az oktatási intézményeket többnyire társulásban, pénzügyi gondokkal küszködve működtetik.

Érvényesülhet a dominóelv
Erre panaszkodott a Békés megyei Magyardombegyház polgármestere is. Dús Ildikó lapunknak elmondta, a község azért jutott ilyen nehéz helyzetbe, mert a korábbi években – hitelből – folyamatosan többet költöttek, mint amennyi bevételük volt. Nehezítette a helyzetüket az is, hogy kértek önhikís (önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok által kérhető) támogatást, és a pénz reményében előleget igényeltek. A pályázaton azonban végül nem nyertek, így a felvett előleget kamatostól kell visszafizetniük. – Minimálisra csökkentettük a hivatal létszámát, és már csak azokat a feladatokat láttuk el, amelyeket az állami normatívák teljes egészében fedeznek. Emiatt komoly összeg halmozódott fel, amellyel tartozunk a szolgáltatóknak – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, a helyi gyermekek a dombegyházi iskolába járnak, az egészségügyi szolgáltatást pedig társulásban Kisdombegyháza látja el. Mivel azonban Magyardombegyház egyik szolgáltatás finanszírozásához sem tud hozzájárulni, az önkormányzat lassan a két másik települést is magával ránthatja a csődbe. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen, ahol három éve folyik adósságrendezési eljárás, több 1992 óta húzódó ügy miatt görget maga előtt tartozást az önkormányzat. A pénzügyi nehézségek az évek alatt addig súlyosbodtak, hogy az önkormányzatnak szinte mindig van 60, vagy akár 90 napot meghaladó tartozása. Herédy Dezső polgármester a gondok ellenére úgy látja, úrrá lehetne lenni a nehézségeken, de nincs egyetértés a képviselő-testületben, így szinte képtelenség megoldani a helyzetet. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az intézmények és a szolgáltatások még működnek a településen.

Csődök szennyvízberuházások miatt
Neszmélyen sincs fennakadás a szolgáltatások és az intézmények – az iskola, valamint az óvoda – működésében, ezeket nem fenyegeti veszély. Janovics István, a Komárom-Esztergom megyei község polgármestere ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a falu ingó és ingatlan vagyonát már felélték. Ami mozdítható volt, abból fizették ki a hitelezőket. Arra a kérdésre, hogy miért indult adósságrendezési eljárás a településen, a vezető a „két korszakkal ezelőtti” elődje ténykedését említette. Erről azonban nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, az ügyben még nem született bírósági ítélet. Emlékezetes, lapunk is több ízben hírt adott arról, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a község sérelmére elkövetett hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás és többrendbeli okirat-hamisítás miatt folytatott nyomozást Neszmélyen.
A Somogy megyei Nemesviden az évekkel ezelőtti szennyvízberuházás miatt indult adósságrendezési eljárás. A község ugyanis a programra csak a céltámogatás 60 százalékát kapta meg az államtól, így az önkormányzatnak nagy összeggel kellett hozzájárulnia a beruházáshoz. Ehhez a falunak több helyről összesen 320 millió forint hitelt kellett felvennie, amely ellehetetlenítette őket. – Bár az adósságrendezési eljárás folyik, jelen pillanatban egy szikra esélyt sem látok arra, hogy rendezni tudjuk a tartozásokat. Kizárólag állami segítséggel állhatunk talpra, e nélkül drasztikus létszámcsökkentésre és megszorításokra kényszerülünk – hangsúlyozta Harmath István. A polgármester hozzátette: tudomása szerint a hatóságok is vizsgálják a szennyvízberuházás körülményeit. A település pénzügyi gondnoka viszont – ahogy arról tegnap a Napi Gazdaság beszámolt – az összesen 350 millió forint adósság kifizetésére 29 ingatlant hirdettetett meg mintegy 90 millió forint nettó irányáron. A községháza alsó szintjéért például 18 millió forintot kérnek.
A Vas megyei Nicken a település polgármestere szerint a végéhez közeledik az előző ciklusban indult adósságrendezési eljárás. Csorba József, aki október 3-án lett a község első embere, elmondta, önkormányzatuk is a helyi szennyvízberuházás miatt adósodott el. – Ebben voltak elszámolási problémák, az APEH számlákat dobott vissza, és a kamatok, valamint a büntetések miatt 100 millió forint fölé nőtt Nick adósságállománya. Ráadásul, mivel APEH-adósságunk van, pályázni sem tudunk – jegyezte meg.

Kullancs okozta Jásztelek vesztét
Jászteleken egy tizenkét évvel ezelőtt indult munkaügyi per miatt kellett adósságrendezési eljárást indítani. – Egy pedagógust megcsípett egy kullancs, ami miatt a tanárnő megbetegedett. Emiatt indult a munkaügyi per, amely jogerősen lezárult. A bíróság döntése értelmében kamatokkal együtt összesen 15 millió forintot kell kifizetnünk – közölte Tóth Nóra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei község polgármestere, aki állítja: nem szeretnének intézményt bezárni, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy úrrá legyenek a szorult helyzeten.
Somoskőújfalun egy egészen rendkívüli ok vezetett az adósságrendezéshez. – Az erdei iskola kialakításánál az egyik beszállító, akinek tartoztunk, türelmetlen volt, és a Nógrád Megyei Bírósághoz fordult. A 178 ezer forintos követelését végül kifizette az önkormányzat, de már túl későn tette, a tartozás kiegyenlítéséig ugyanis a bíróság elindította az eljárást – közölte Lichner András Gyula polgármester, aki nem kívánta indokolni, a hivatal miért nem fizette ki időben a beszállítót. Mint mondta, akkor még nem ő volt a polgármester, így csak felszínesen ismeri az ügy hátterét. A településvezető mindenesetre az eset miatt az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte megdöbbentő, hogy annak ellenére is elindult az adósságrendezési eljárás, hogy az erről szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésének napján kifizették a követelést. Ráadásul, mint elmondta, mivel az erdei iskola kialakítása egy száz százalékig államilag finanszírozott pályázat részeként valósult meg, nem is nekik kellett volna fizetniük, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. A polgármester a panaszaival megkereste a köztársasági elnököt és a kormányfőt is.

Már másodjára
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátán már 1998 és 2002 között is folyt adósságrendezési eljárás, akkor a gáz-, ivóvíz- és szennyvízberuházás miatt adósodott el a település. – A mostani nehézségeinket pedig az önkormányzatok általános alulfinanszírozottsága okozta. A legnagyobb veszteségünk az iskola működésével kapcsolatban keletkezett, mivel egyre csökken az intézmény tanulói létszáma, az állami normatíva a költségek mind kisebb részét fedezi. Tavaly az önkormányzatnak már 29 millió forinttal kellett hozzájárulnia az iskola működtetéséhez – fogalmazott Bakos Péter. A polgármester hozzáfűzte, szerették volna az intézményt társulásban működtetni, de a fogadó részéről a képviselő-testület ezt minősített többséggel nem szavazta meg. Sátán jelenleg körülbelül 60 millió forinttal tartoznak a hitelezőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.