Nyomozás indult 2006 miatt

Az ülésről kivonuló szocialistákat leszámítva mindenki megszavazta tegnap a parlament emberi jogi bizottságában a 2002 és 2010 közötti hatósági jogsértésekről készült jelentést. Eközben nyomozás indult azon feljelentések alapján, amelyeket a fideszes Gulyás Gergely tett a 2006. őszi jogsértések miatt.

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangúlag elfogadta tegnap az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a 2002 és 2010 közötti hatósági jogsértésekről készített jelentést. A dokumentum több tucat pontban ismerteti azokat az eseteket, amikor a rendőrség jogtalanul megtiltott vagy feloszlatott tüntetéseket, illetve önkényesen előállított demonstrálókat. A sort a 2002-es Erzsébet hídi blokád nyitja, megtalálható köztük a Medgyessy–Nastase-koccintás elleni spontán tüntetők elhurcolása, a 2003. decemberi gesztenyéskerti demonstráció feloszlatása, a Baumag-károsultak 2004-es tüntetésének megtiltása, a kordonbontó fideszes képviselők elleni eljárás, a Clark Ádám téri 2008-as oszlatás, illetve a Magyar Gárda feloszlatása elleni tavalyi spontán tüntetés szétverése.
A jelentés vitája előtt az ülésről a szocialista képviselők kivonultak. Távozásukat Lendvai Ildikó (MSZP) azzal indokolta, hogy az anyag önellentmondásos, hiszen ha a bíróságok a vizsgált időszakban kimondhatták a jogsértések megtörténtét, akkor a jogállam mégiscsak működött. Lendvai cinikusnak tartja, hogy a jelentés egy olyan időszakban készült, amikor megregulázzák az Alkotmánybíróságot és hetente módosítják az alkotmányt.
*
A 2006-ban bántalmazott Révész Máriusz (Fidesz) erre úgy reagált: hiába mondja ki a bíróság utólag, hogy jogsértés történt, az nem teszi semmissé a jogsérelmet. A fideszes képviselő sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP-s politikusok a mai napig sem képesek szembenézni tetteikkel, és a nyilvánvaló jogsértések láttán megfutamodnak a vita elől. Révész Máriusz szerint teljesen egyértelmű, hogy az előző kormányok a rendőrséget politikai nyomásgyakorlásra használták fel.
A jelentést összeállító Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) történelmi jelentőségűnek minősítette a dokumentum elfogadását, amely az elmúlt nyolc év emberi jogi válsághelyzetének kor- és kórképe. Kiemelte: a Medgyessy–Gyurcsány– Bajnai-kormányok a hatalom megtartásának, a megfélemlítésnek és a megtorlásnak az eszközeként használták a rendőrséget és más államhatalmi szerveket. – Szétvert, betiltott tüntetések, jogtalan előállítások, kordonerdővel meggyalázott nemzeti ünnepek, a gyülekezési jog engedélyezési rendszerré silányítása – jellemezte az elmúlt nyolc évet a jobbikos politikus. Gaudi-Nagy Tamás reméli, hogy a jelentés nem marad következmények nélkül, felelősségre vonások lesznek, és úgy vélte, a 2006. őszi áldozatoknak megítélt állami jóvátételt ki kellene terjeszteni a 2002 és 2010 közötti időszak kárvallottjaira is.
Gulyás Gergely (Fidesz), az emberi jogi bizottság alelnöke rámutatott: nem a bizottság elfogultságának köszönhető, hogy a dokumentumban szinte csak olyan jogsértések szerepelnek, amelyeket radikális jobboldali szervezetek rovására követtek el, hanem annak, hogy döntően velük szemben történtek ilyenek. A fideszes politikus tájékoztatása szerint a Debreceni Katonai Ügyészség nyomozást indított azon három feljelentés alapján, amelyeket ő tett a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése alapján. Így büntetőeljárás indult a tömegoszlató rendőrökről hiányzó azonosító számok, a rendőrségen belüli felelősségre vonások elmaradása (Bene László akkori országos főkapitány azért nem indított fegyelmi eljárást Gergényi Péter ellen, mert a volt budapesti főrendőr Gyurcsány Ferenctől nagy politikai támogatást kapott), illetve amiatt, hogy a tévéostromkor a rendőrök sorsukra hagyták az intézmény dolgozóit.
A bizottsági ülésen Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a jelentések alapján már megkezdték a büntetés-végrehajtási szabályok felülvizsgálatát, és a kormányváltás után arról is intézkedtek, hogy a jövőben magán őrző-védő cégek ne biztosíthassanak állami rendezvényeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.