Startra kész a magyar elnökség

Rendkívül jó benyomásokkal tér vissza Brüsszelbe Herman Van Rompuy, aki szerint Magyarország jól felkészült arra, hogy 2011 első fél évében ellássa az uniós elnökséggel járó feladatokat – erről az Európai Unió állandó elnöke maga nyilatkozott tegnap Budapesten, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Van Rompuy kiemelte, hogy az uniós elnökség nemcsak kihívást jelent egy tagállamnak, hanem lehetőséget is, hogy bebizonyíthassa, képes az EU ügyeinek kezelésére.

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy Orbán Viktorral áttekintették a gazdasági kormányzást, Horvátország csatlakozásának ügyét, a Duna-stratégiát – amely a Duna menti térségek környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaira igyekszik választ találni – és a keleti partnerség programját, amely stratégiai fontosságú, hiszen olyan lényeges kérdésekkel foglalkozik, mint az energia, a biztonság, a kereskedelem és a regionális együttműködés. A program csúcstalálkozóját májusban tartják Magyarországon.
Kérdésünkre, hogy az utóbbi napok ellenzéki tüntetéseit kemény kézzel leverő Alekszandr Lukasenkót, a keleti partnerségben részt vevő Fehéroroszország államfőjét is meghívják-e a csúcsra, Orbán Viktor azt mondta, erről a kérdésről még korai dönteni.
*
A miniszterelnök kijelentette, hogy az EU párját ritkítóan nehéz fél év előtt áll, de a magyarokat a legkevésbé sem rettenti vissza ettől a munkától, mivel a magyarok válságkezelésben a legjobbak. Orbán Viktor elmondta, mivel Magyarországon három és fél évig nem lesz semmilyen választás, a magyar kormányzat abban a helyzetben van, hogy rövid távú politikai szempontokat mellőzve, a presztízst teljes egészében kiiktatva, kizárólag a munkára tud összpontosítani. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban mind a 26 európai uniós tagállam vezetőjével tárgyalt, így pontos képe van arról, hogy mik az elvárások. A magyar elnökség emellett a váratlan események kezelésére is igyekezett felkészülni.
Orbán Viktor hangsúlyozta: „Vissza szeretnénk szerezni az EU számára a bővítés lendületét”, mondván, hogy az EU bővítése a belső ügyek megoldását is segíti, mert aki bővít, gyarapít, hisz a saját jövőjében, és az Európai Uniónak ma leginkább arra van szüksége, hogy erősen higgyen a saját lehetőségeiben. Orbán Viktor közölte, az EU állandó elnökével, Herman Van Rompuyjel folytatott tárgyalásán tisztázták a következő fél év pontos menetrendjét. Mint mondta, tisztán látnak az első nagy csúccsal, a februári energiapolitikai csúcstalálkozóval kapcsolatban, valamint a lisszaboni szerződés módosításának ügyében, és képesek lesznek a limitált szerződésmódosításra. (A tavaly elfogadott lisszaboni szerződés módosítására azért van szükség, hogy az EU jogi alapot teremtsen az euróövezet védelmében létrehozandó állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmusnak – a szerk.) Közel vannak ahhoz is, hogy az utolsó vonásig tisztázzák az európai szemeszter intézménye beindítását (amelynek értelmében a tagállamok előzetesen bemutatják az EU-nak saját költségvetési tervezetüket) – tette hozzá Orbán Viktor.
Herman Van Rompuy tegnap délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézete által szervezett, Az Európai Unió előtt álló kihívások 2011-ben című konferencián felszólalva hangsúlyozta, az eurózóna stabilitásának megőrzése kulcskérdés, minden tagállamnak be kell tartania a legszigorúbb pénzügyi kritériumokat. Az EU elnöke kiemelte, Európának úttörőnek kell lennie az innovációban, olyan körülményeket kell teremtenie, amelyek arra késztetik a fiatal tudósokat, hogy a kontinensen maradjanak, ugyanakkor le kell bontani a tudósok mobilitásának akadályait is az unióban. Példaként említve Teller Edét, Szilárd Leót, Neumann Jánost és Wigner Jenőt, úgy vélekedett, jó lenne, ha a jövőben a fiatal, briliáns elmék Európában, Magyarországon maradnának. Kiemelten jelentős kérdés az unióban az energia is, a cél a megfizethető és mindig rendelkezésre álló energia biztosítása, az ellátás biztonsága és a megfelelő hálózat kiépítése – közölte Herman Van Rompuy.
A Külügyminisztériumban tegnap Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bemutatta a magyar EU-elnökség végleges programját, a december 20-án indult honlapot, beszámoltak az elnökséget kísérő kulturális eseményekről, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója a helyszínen átadta az elnökség vázáját.

Német–Francia vétó. Franciaország és Németország tegnap hivatalosan is kérte Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elhalasztását. A két ország belügyminisztere ezért közös levélben fordult Cecilia Malmströmhöz, az Európai Bizottság belügyi biztosához. Brice Hortefeux és Thomas de Maiziere szerint nem teljesült minden feltétel a román és bolgár csatlakozásához, mivel még mindig hiányos a két ország felkészültsége a biztonság és az igazságszolgáltatás terén, és nem sikerült leszámolni a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel. „Irreális és felelőtlen lépés volna elsiklani a hiányosságok fölött. A csatlakozásról szóló döntést csak akkor kellene meghozni, amikor az aggodalomra okot adó kérdéseket sikerül megoldani” – áll a francia és a német belügyminiszter levelében. A román és a bolgár külügyminisztérium sajnálattal vette tudomásul Párizs és Berlin kezdeményezését, és leszögezte: jogilag semmi sem indokolja, hogy az igazságügyi reformhoz és a korrupcióellenes harchoz kössék a csatlakozást. Traian Basescu államfő szerint a francia és a német álláspont diszkriminatív, mivel új feltételeket támaszt az ország schengeni csatlakozása elé, ami ellentétes az európai joggal, és veszélyes precedenst teremt. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.