Százmilliós kárt tártak fel Zuglóban

Zugló előző, balliberális vezetése úgy adott el frissen felújított önkormányzati ingatlanokat, hogy az eladási ár még a felújítás költségét sem fedezte. Papcsák Ferenc polgármester újabb büntetőfeljelentéseket tett, szerinte több száz milliós kár érhette a kerületet.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszámoltatás Dél-Pesten is. Hűtlen kezelés és vesztegetés gyanújával négy büntetőfeljelentést tesz a mai napon a XVIII. kerületi képviselő-testület elszámoltatási munkacsoportja az előző kerületvezetés által kötött szerződések miatt. Az okozott kár szakértők szerint több tíz millió forintra rúg.
– Akár egy polip, az MSZP politikai-gazdasági érdekkörei úgy fonták karjaik közé a kerületet – fogalmazott Lévai István Zoltán (Fidesz) alpolgármester.
– Színlelt, visszadátumozott szerződések, rokoni kapcsolatokon alapuló megbízások, teljesítési igazolás nélküli kifizetések mutatják az előző városvezetés felelőtlenségét, és hogy saját érdekei miatt „asszisztált a kerület kirablásához” – tette hozzá. Azonban mindez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis az elszámoltatási munkacsoport több tucat ügyet vizsgál, és ezekben a jövő év első negyedében újabb büntetőfeljelentések várhatók. – A büntetőeljárásoktól azt várjuk, hogy pontos képet kapjunk arról: kik a felelősek Pestszentlőrinc-Pestszentimre jelenlegi állapotáért – hangsúlyozta Lévai István Zoltán. (P. T.)


Megkezdődött az elszámoltatás Budapest XIV. kerületében: Papcsák Ferenc (Fidesz) polgármester tegnap ismertette annak az átvilágításnak a részeredményeit, amely a zuglói önkormányzat előző, MSZP–SZDSZ-es vezetésének gazdálkodását vette górcső alá. A vizsgálat eddigi adatai alapján 2006 és 2010 között Weinek Leonárd akkori SZDSZ-es polgármester és a balliberális kerületvezetés olyan ingatlanértékesítési rendszert alakított ki, amely lehetővé tette, hogy egyes önkormányzati ingatlanokat a bérlő elővásárlási jogára hivatkozva versenyeztetés, licitálás nélkül adjanak el. A bérlők olykor már egynapi bérleti jogviszony után elővásárlási jogosulttá váltak. Papcsák Ferenc tájékoztatása szerint megesett, hogy olyan ingatlanokon adott túl a kerület, amelyeket a képviselő-testület által elfogadott vagyongazdálkodási koncepció szerint tilos lett volna.
A vizsgálat megállapította, hogy az egyik kereskedelmi áruházláncnak értékesített ingatlanok esetében 194,7 millió forintos vagyoni hátrány érte az önkormányzatot: ugyanis ennyi a különbözet az eladási ár és a forgalmi érték alapján kiszámított piaci ár között. Egy rákosfalvai területnél például hiába szerepelt 347 millió forint az önkormányzati előterjesztésben, végül 270 millióért adták el.

*

Egy Vezér úti ingatlannál pedig 61 millió forint volt az árkülönbség.
Papcsák Ferenc beszámolt olyan esetekről is, amikor az önkormányzat felújította, majd eladta ingatlanjait, de az eladási ár még a felújítás összegét sem érte el. Például egy Bölcsőde utcai, hárommillióért felújított és 10,2 milliót érő lakást 2,5 millióért adtak el. A legnagyobb kár egy Erzsébet királyné úti lakás 2,2 millió forintért történt eladásakor érhette Zuglót, ezt az ingatlant ugyanis korábban mintegy bruttó hétmillió forintért újíttatták fel, ráadásul az ingatlan forgalmi értéke 10,25 millió forint volt.
Az átvilágítás külön kitért Rákosi Mátyás egykori villájának esetére, amelynek egyik helyiségét 2008-ban az értékbecslő 17,3 millióra taksálta, ehhez képest az önkormányzat előterjesztésében egy évvel később már csak 12,1 milliós összeg szerepelt, és végül 9,5 millió forintért adták el. Emiatt Papcsák Ferenc az önkormányzat nevében polgári pert indított, amelyben több mint hétmillió forintos kárigényt jelentett be. Hozzátette: más ügyekben is polgári úton próbálják meg visszaszerezni az elkótyavetyélt közvagyont.
Papcsák Ferenc említést tett egy bizonyos Dudoglo Pavelről, aki az egyik szerződés tanúsága szerint parkolási tanácsokat osztogatott Zuglóban, ugyanakkor soha senki nem látta őt a kerületben, ezért „nagyítóval keresik” munkásságának a nyomát. (Dudoglo Pavel a Hunvald-ügy egyik vádlottja, és a VII. kerületben még a szocialista Hunvald György polgármestersége idején különféle megbízásokat kapott.)
Papcsák Ferenc ismertetése szerint Weinek Leonárdék idején 94 millió forintot (!) költöttek „szervervirtualizációra”, amely alapján 15 adathordozó tárhelyét növelték, a tartalmát pedig tükrözték.
Papcsák Ferenc ezen ügyek alapján hűtlen és hanyag kezelés, csalás, valamint sikkasztás alapos gyanújával több büntetőfeljelentést tett. A politikus emellett bejelentette, hogy az Állami Számvevőszék elnökénél célvizsgálat lefolytatását kezdeményezte. Kiemelte, hogy az önkormányzat korábbi törvénysértéseinek vizsgálata jövőre is folytatódik, mivel a százmilliós vagyonvesztések felelőseit meg kell találni, és az igazságszolgáltatásnak felelősségre kell őket vonnia.
Mint azt korábban megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a zuglói és erzsébetvárosi tanácsadói szerződések miatt. Az ügy sajátossága, hogy a két, akkor még balliberális vezetésű kerület egymásnak „adott kölcsön” tanácsadásra MSZP–SZDSZ-es politikusokat. Így oszthatott tanácsokat Zuglóban Gál György (SZDSZ) és Ripp Ágnes (MSZP) erzsébetvárosi képviselő, míg a zuglói Killik Jenő (SZDSZ) szolgálataira Hunvaldéknak volt égető szükségük – legalábbis papíron, ugyanis a gyanú szerint munkavégzés nem történt. Az ügynek eddig egy gyanúsítottja van: Hunvald György, de úgy tudjuk, Weinek Leonárd lehet a következő.

Képviselő lesz a Hunvald-ügy érintettje. Kovács-Csincsák Lászlót jelölik Zuglóban a helyi szocialisták egy megüresedett listás önkormányzati képviselői helyre – tudtuk meg az érintettől, aki az előző ciklusban ugyanitt frakcióvezető volt. Hunvald György, a súlyos bűncselekményekkel vádolt volt szocialista erzsébetvárosi polgármester őt is tanácsadóként alkalmazta havi 400 ezer forintos bruttó fizetéssel. Az ügyészség szerint a tanácsadói szerződések ügyében hűtlen kezeléssel meggyanúsított Hunvald György érdemi munkavégzés nélkül igazolta a teljesítést. Kovács-Csincsák szerződése 6,5 millió forintos kárt okozhatott. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.