Gyermekszív

Elindula József a Szűz Márjával,<br />S a Szűz Márjával, kedves mátkájával.<br />Bé is jutának Betlehem városába,<br />Szállást kérdezének, de szállást nem kapának.<br />Moldvai magyar gyűjtés

Szabó Endre
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tiszteletem a hagyományőrző gyermekeké. Karácsonyi készületként az erdélyi Mezőségből való betlehemes játékukkal már sok éve járják a családokat, az árvaházat, a börtönöket, az elfekvőket, valamint a hajléktalanokat. A játékkal tréfásan-komolyan mutatják be karácsony előtt Jézus születését. Teszik ezt tizenöt éve, így már generációk nőnek bele az újra hagyománnyá váló játékba. Mint régen.
Ugyancsak ünnepi előkészületként – mint évek óta – e betlehemező csoportot szállítottam a Szent Ferenc Alapítvány csobánkai házába. A dongalábú dévai árva kislány, Lola megható történetét már sokan ismerik az alapítványról szóló könyvekből. Röviden: amikor rátaláltak, járni sem tudott. Veleszületett betegsége révén magatehetetlen mozgássérült maradt volna egész életére, ha egy magyarországi pedagógus és több önzetlen budapesti orvos nem siet a kicsi segítségére. Több műtét után már tűrhetően járt. És mit hoz az élet: Csobánkán az egyik hallgató ő volt! Erdélyből érkezett kontrollra. Minden ilyen intézeti gyermeknek megvan a maga hasonló története – és igaz ez nemcsak az erdélyi, hanem az anyaországi fiatalokra is. A szórványmagyarságban tevékenykedő Böjte Csaba testvér és munkatársai áldásos tevékenységének köszönhetően a reménytelennek tűnő sorsok legtöbbször jó irányt vesznek, sokszor az alkoholista-„karrier” helyett erdélyi magyar értelmiségi lesz a gyermekekből.
A nyílt arcú és -szívű, magázódó gyermek, Lola azonban nem egyedül érkezett, Erzsike is vele jött. Ő is izgő-mozgó aranyos kisgyermek, ötéves, mozgássérült. Ó alakú lábacskáján jár, annak is a külső oldalát használja. Angolkóros. A kislányt két testvérével egyetemben egy Nyárád menti erdőből mentette ki az alapítvány, ahol szülei egy barlangban tartották fogva évekig a fénytől is elzárva – kikötve, hogy meg ne szökjön. A csukló röntgenfelvételén még mindig látszik a kötél nyoma. Most már biztonságban van, és Lolával együtt szeretetben fog felnőni. Szülei nem érdeklődnek. Talán jobb is. Mindkét kislány valószínűleg meg fog gyógyulni.
A hagyományőrző csoport fegyveres őrök és morgó kutyák kíséretében jutott be következő állomására, a börtönbe. A rabok láthatóan meghatódnak a sok kisgyermek láttán. A játékot élvezik, hangos bekiabálásokkal drukkolnak a pásztoroknak, biztatják őket, a poénokon hangosan nevetnek. Akkor azonban mindenki elhallgat, amikor Mária a Kisjézusnak énekel, és csak a gyertyaláng pislákolása nyújt némi fényt. Ez a legmeghittebb pillanat: nemcsak a Megváltóra gondolnak, karácsony táján a rabok gondolata is hazaszáll.
A hajléktalanszállón tojásrántotta illata tölti be a betlehemes játék színhelyét, így nem érezni az amúgy kis helyen összezsúfolódottak „emberszagát”. A finom szalonnás rántotta jó alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy barázdált arcú hallgató meséljen az életéről. Nagy iskola hallgatni.
Ugyanekkor egy budapesti kórházban is jártunk a betlehemes csoporttal. A játék előtt furulyaszóval köszöntöttük a betegeket. Többségük már sosem megy haza innen, az elfekvőből. Sokuk számára a betlehemezés jelentette az egyetlen karácsonyi eseményt, a családot, az ünnepi vacsorát, az istentiszteletet és minden más karácsonyhoz kapcsolódó dolgot… „Mennyből az angyal eljött hozzátok, pásztorok, pásztorok” – fújtuk lelkesen. Sokan énekelték is velünk, másoknak könnyes lett a szemük. Ez a mindenki által ismert karácsonyi dalocska nem csupán gyermekének: tartalma nagyon komoly, az életről szól. És valakiért valóban eljött az angyal. A hallgatók közül egy bácsi azokban a percekben halt meg, megtérve a Teremtőhöz. Egyszer mindnyájunkért eljön az angyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.