Nem akar háborút a kormány

Munkatársunktól
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezércikkben bírálta a londoni The Times a magyar médiatörvényt, mondván, a médiahatóság tagjait a Fidesz nevezte ki, vezetőjét 2020-ig nem lehet elmozdítani, s az elnök a parlament közbeiktatása nélkül adhat ki rendeleteket. Az írás szerint az ország „még nem folyamodott a kommunista érában megismert kisszerű zsarnoki módszerekhez”, az európai értékekkel azonban szembekerült, és ez ellen az uniónak tiltakoznia kell. A lapban Roger Boyes viszont kiemelte: túlzók a Magyarországot ért kritikák, hiszen például Nagy-Britannia rágalmazásellenes szabályozásai nem nyújtanak erős alapot Európa új demokráciáinak bírálatához.
– Magyarország elkötelezett a jogállamiság és az európai értékrend mellett – közölte Martonyi János külügyminiszter Guido Westerwelle német külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során. Westerwelle ugyanis felvetette a médiatörvény módosításának lehetőségét. Martonyi azt kérte, konkrét kifogásait jelezze. Manfred Grund, a német keresztény pártok, a CDU és a CSU parlamenti frakciójának igazgatója viszont képtelenségnek nevezte a magyar kormány Európa iránti hűségének vagy a magyar uniós elnökség jogosságának megkérdőjelezését. Szerinte a bírálatok felületes pártpolitikai álláspontot tükröznek.
Lázár János a TV2 tegnap reggeli műsorában azt mondta, szükség esetén szó lehet a törvény korrigálásáról. A Fidesz frakcióvezetője közölte, a kormány nem akar háborúzni a magyar sajtóval. Bírálta az MSZP-t, amiért az ügyben tudatosan félretájékoztatta a nemzetközi közvéleményt. Orbán Viktor kormányfő a Hír TV-nek elmondta, a konkrétumok nélküli nemzetközi kritikák miatt eszük ágában sincs módosítani a törvényt. A honatyák tegnap elfogadták azt a javaslatot, amely szerint a médiahatóság büntetéseinek megtámadásakor a bíróságnak harminc napon belül elsőfokú, további harminc napon belül jogerős ítéletet kell hoznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.