Kényszerből erényt kovácsol

Németh András négy éven belül másodszor szerződik a Hypo Niederösterreich női kézilabdacsapatához. Tizenöt esztendő után, 2007 nyarán aranyéremmel búcsúzott a Ferencvárostól, 2008-ban a Bajnokok Ligája fináléjába, 2009-ben pedig a BL elődöntőjébe vezette a südstadtiakat, majd hazatért Vácra, ahonnan nyáron ismét Ausztria felé veszi az irányt. Ahol várja a brazil válogatottra épülő nemzetközi alakulat, de nem várja már Gunnar Prokop.

Ballai Attila
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vágjunk bele! – sóhajtott egyet tegnapi érdeklődésünkre Németh András, majd máris azzal folytatta: – Kész tényként ugyan még nem jelenthetem ki, hogy a Hypo edzője leszek, mert a szerződést nem írtuk alá, de a klub és a köztem kialakult viszony miatt papírok nélkül is elmondhatom, hogy két évre valóban elköteleztem magam.
– Ezúttal Vácról, a szakmailag sikeres, de súlyos anyagi gondokkal küszködő egyesülettől indul Ausztriába – inkább a taszítás vagy a vonzás miatt?
– Kényszerből. Úgy jöttem Vácra, hogy itt fejezem be az edzői pályafutásomat, fáj, hogy ez nem sikerül, de jövőre olyan költségvetéssel kell működtetni a csapatot, amelybe én már nem férek bele. Hetek óta azon dolgozunk Kirsner Erikával, hogy a következő szezonra is biztosítsuk a klub életképességét, gyakorlatilag száz százalék az esély arra, hogy a Vác első osztályú marad.
– Legfeljebb nem a bajnoki dobogó lesz a cél?
– Legfeljebb nem.
– Ön viszont valóban továbbra is hivatalosan kötődik majd az egyesülethez?
– Igen, az elnökség tagja maradok.
– Beszéljünk most már a Hypóról, amelytől távozott az autokrata menedzser, Gunnar Prokop, aki egy-egy zilált meccsszituációban azonnal edzővé is átminősítette magát. Az ő hiánya könnyíti vagy nehezíti a helyzetét?
– Prokop érdemei nyilvánvalóan óriásiak, hiszen létrehozott, majd felépített egy olyan klubot, amely már nélküle is működik. Mert tényleg működik, és igaz, így az edzőnek is könnyebb a dolga.
– Részben talán azért is, mert bár 2008-ban még a BL-döntőben is a végső győzelemre esélyes csapatot dirigálhatott, gondolom, most jóval visszafogottabb a célkitűzés.
– Valóban, a Bajnokok Ligájában az első nyolc közé szeretnénk jutni, ha nem is feltétlenül az első évben, de a másodikban már mindenképpen.
– Milyen kerettel? Mert azt hallani, hogy a Hypóhoz szerződik szinte a komplett brazil válogatott, de nyilván magyar játékosok is szóba kerülhetnek, például a váci Temes Bernadett.
– A brazilokkal kapcsolatos információ helytálló, a meglévő játékosok mellé még minimum kettő-három szerződtetését tervezzük…
– Ez felérhet egy kezdőhetessel.
– Majdnem. Magyarokat azonban nem könnyű igazolni, mert újabban a hazai középmezőnytől is olyan ajánlatokat kapnak, hogy azzal a nemzetközi elit sem tud versenyezni, pedig nem hiszem, hogy ez a valós gazdasági lehetőségeket tükrözné.
– Lunde-Haraldsen már az ETO játékosa, nyártól Heidi Löke is az lesz, és nem valószínű, hogy norvég világklasszisok pusztán azért költöznek a Dunántúlra, mert elkápráztatja őket Győr amúgy csodás barokk belvárosa.
– Nem is a Győrről beszélek, az más szféra. Hanem a középcsapatokról, azok tudnak többet ígérni a Hypónál. Hogy ez jó-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga; illetve eldönti majd az idő.
– Ha már idő, annak éppenséggel most bővében lesz, hiszen a Vác áprilisi programja nagyjából a Győr elleni két bajnoki elődöntő, majd májusban kalkulálhatóan a bronzmérkőzés. 2007-ben aranyéremmel búcsúzott a Ferencvárostól, mostani csapatának ugyanekkora sikerrel és bravúrral érne fel a harmadik hely. Kérdés, ez mennyire ösztönzi önt, miközben már gondolatban a Hypót építgeti.
– Természetesen ösztönöz, nem is kicsit, már a játékosokkal is beszéltem erről. Azt mondtam nekik, szeretnék hasonló, bár nyilvánvalóan számszerűleg nem egyenértékű sikerrel és élménnyel távozni, mint korábban a Fraditól.
– Már csak azért is, mert hátha egyszer mégis érvényessé válik az eredeti terve, és Vácon zárhatja le edzői pályafutását.
– Ez most éppen nem az az időszak, amikor a visszavonulás körül forognak a gondolataim.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.