Lesz-e magyar vonat?

Tízmilliárdok mennek veszendőbe és munkahelyek százai nem jönnek létre amiatt, mert a magyar vasúttársaságok és szolgáltatók külföldön készült járműveket vásárolnak. Kérdés, hogy rendelkezésre áll-e idehaza az infrastruktúra, amelyre támaszkodva korszerű motorvonatokat gyárthatnánk.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz új motorvonatot kíván beszerezni a MÁV a következő öt évben, és erre a célra csaknem 200 milliárd forintot költ el. Ha magyarországi cégektől vásárolnák meg ezeket a korszerű vasúti járműveket, az államháztartás közvetlen bevétele mintegy 20 milliárd forint lenne – mondta Zaránd György, a MÁV Gépészet Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban egy szakmai tanácskozáson. A cégvezető szerint nemcsak fiskális szempontok szólnak a hazai gyártás mellett, hanem a nemzetközi tapasztalat is. A jelenleg zajló európai járműbeszerzések során túlnyomó többségben helyben gyártott termékeket rendelnek a vasúttársaságok. Törökországban például 80 Hyundai mozdonyt vásárolnak, amelyek közül 75 a kisázsiai országban készül. Lengyelország az Alstom helyi üzeméből vásárol 20 nagysebességű villamos motorvonatot. (Ebben a gyárban készültek a budapesti 4-es metró szerelvényei is.) Csehország Skoda gyártmányú motorkocsikat rendelt. A német állami vasút a svájci Stadler kelet-berlini gyárából 35 motorkocsit, a Bombardiertől 137 személykocsit és 27 Traxx mozdonyt vásárol.
Ezzel szemben az utóbbi másfél évtizedben magyar vasúti járművek beszerzései során alig-alig volt szempont a hazai gyártás. Vásároltunk 76 CAF személyvagont Spanyolországból, 71 DWA-t Németországból, 40 dízelmotorkocsit Oroszországból, 31 Desiro és 10 Talent motorvonatot Németországból. Emellett 60 Flirt típusú elektromos motorvonatot, amelyeknek a fémvázát Magyarországon készítették, de az összeszerelt járművet Svájcból hozták be, és 10 Siemens Taurus, valamint 25 Bombardier Traxx mozdonyt ugyancsak Németországból. Zaránd György mindezekből azt a következtetést vonta le, hogy szakítani kell a korábbi gyakorlattal, és a MÁV járműbeszerzéseinél, illetve a felújításoknál előnyben kell részesíteni a hazai ipari kapacitásokat.
A kérdés csak az, hogy alkalmas-e a magyar vasútijárműgyártó-ipar erre a feladatra. A MÁV Gépészet első embere szerint erre alkalmassá teszik a magyar ipari hagyományok, a felhalmozott szakmai tudás és a jelenleg alkatrészgyártással, beszállítással foglalkozó vállalkozások jelenléte. Zaránd elismerte, hogy kevés jó konstruktőrünk van, és a mozdonygyártási gyakorlatból is kijöttünk, hiszen az utolsó Ganz mozdony 1994-ben gördült ki a szereldéből. Mindezek ellenére a szakember alkalmasnak tartja a magyar háttéripart a korszerű motorvonatok gyártására, s kifejezte azon meggyőződését, hogy a magyar vasútijármű-gyártás újraélesztésében a MÁV Gépészet szolnoki telephelye központi szerepet tölthet be.
Bármilyen tiszteletreméltó a MÁV Gépészet vezérigazgatójának jövőképe, pillanatnyilag rendkívül kevés a realitása – reagált az elhangzottakra Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke. Ennek legkézzelfoghatóbb jele a szakember szerint az, hogy a MÁV leányvállalatának telepein százas nagyságrendben várnak nagyjavításra a személykocsik. Hogyan kíván világszínvonalú motorvonatokat gyártani a MÁV Gépészet, amikor a rutinfeladatok is meghaladják a képességeit? – tette fel a kérdést a civil aktivista. Dorner Lajos kifejtette, hogy a VEKE álláspontja szerint mind a járműjavító, mind a mozdonyokat működtető MÁV-leánycég, a Trakció jelenlegi formájában életképtelen, hiszen bevételeinek túlnyomó része a MÁV-Starttól származik. Mindkét céget vissza kell szervezni a személyszállító vasút szervezetébe. A VEKE elnöke szerint magyarországi vasútijármű-gyártás reálisan két cégtől várható: a Stadlertől, amely Szolnokon karosszériagyárat üzemeltet, és a Bombardier MÁV Kft.-től, amely az egykori Dunakeszi Járműjavító telephelyén épített ki járműgyártási és karbantartási kapacitást. Peter Spuhler, a Stadler vezérigazgató-tulajdonosa lapunknak korábban azt nyilatkozta, jó esély van rá, hogy még ebben az évben megkezdik a szolnoki telephelyen a járműgyártást. Első körben a tízmillió frankos beruházás kétszáz munkahelyet teremt, és akár emeletes motorvonatok is készülhetnek a gyárban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.