Magyar fizikusok negyven éve

Magyar tudósok munkájához fűződik a Halley-üstökös magját megfigyelő Vega–1 műszereinek egyharmada, a világon elsőként találtak megoldást a lézer szobahőmérsékleten történő működtetésére és a biológiai molekulák nyomon követésére. Szintén hazai kutatók fejlesztettek ki a világban ma is széles körben használt reaktordiagnosztikai módszereket – derül ki a Természet Világa most megjelent különszámából.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szily Kálmán által alapított Természettudományi Közlöny 142. számaként megjelent Emberközelben a fizika című kiadvány nagyon érdekes olvasmányt kínál a hazai kísérleti fizika eredményei iránt érdeklődőknek; az 1950-ben életre hívott Központi Fizikai Kutatóintézet negyvenéves történetét foglalja össze megalakulásától az 1989-ben máig vitatott körülmények között történt átalakításáig. Staar Gyula főszerkesztő beköszöntőjét követően Jéki László részecske-, és magfizikus gyűjti össze a hazai kísérleti fizika fellegvárának számító kutatóközpont legizgalmasabb kutatásait és leglátványosabb eredményeit. Kiderül például, hogy 1974-ben Jánossy Mihály kutatócsoportja a világon először hozott létre katódporlasztással működő üreges lézert. Ez azért volt korszakos jelentőségű, mert a katódporlasztás lehetővé teszi, hogy a lézer szobahőmérsékleten működjön. Szabó Ferenc és Szegő Károly irányításával a Vénusz–Halley (Vega-) programba kapcsolódtak be a magyar kutatók a műszerekkel, amelyekkel először kaptak képet tudósok a Halley magjáról.
Majd interjúk következnek Kovács Istvánnal, a KFKI első igazgatójával, az első magyar részecskegyorsító (1951) megépítőjével, Simonyi Károllyal. A gyorsítók az atomenergia békés felhasználásához járultak hozzá, nem kis részben a velük folytatott kutatások képezték az alapját a Paksi Atomerőmű létesítésének. Varga Péter az Írországból 1950-ben, a kozmikus sugárzás kutatóként hazatért Jánossy Lajosra emlékezik. Még külföldön sikerült felfedeznie a kozmikus sugárzásban a szabad részecskéket, az „áthatoló záporokat”. Hazatérését követően kísérletileg igazolta a fény kettős, vagyis hullám- és részecsketermészetét. A kiadványban interjút olvashatunk Sándory Mihállyal, az első nyugati mintájú számítógép, a Tárolt Programú Analizátor (TPA, 1968) létrehozójával is. A kisméretű számítógép utódait a Paksi Atomerőműben és a Mol elődjénél egyaránt használták.
Saját visszaemlékezéseivel jelentkezik a különszámban Pál Lénárd. A tudós intézetvezető már fiatalon, 1958-ban publikálta a hasadási neutronszám ingadozását leíró elméletét, majd mérésekkel is igazolta a Pál–Bell-egyenlet helyességét. Módszeréből fejlődött ki a ma világszerte használt reaktordiagnosztika. Szatmáry Zoltán munkásságáról Jéki László bevezető tanulmányában olvashatunk. Szatmáry, Szabó Ferenc és Gyimesi Zoltán tevékenységéhez kötődnek a zéró reaktorok, amelyek a reaktorfizikai számítások helyességének ellenőrzésére szolgáltak.
A KFKI történetében izgalmas fejezetet képeznek a félvezető-kutatás során folytatott kristálynövesztéssel kapcsolatos kísérletek és eredmények, amelyek nyitást jelentettek napjaink egyik legizgalmasabb területe, a nanovilág felé is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.