Negyvenmilliós kórházi sikkasztás

Sikkasztás miatt nyomoznak a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt.-hez tartozó Jósa András Oktatókórházban; tegnap iratokat foglalt le a rendőrség.

2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárás még tavaly májusban indult egy negyvenmillió forintos hiányt mutató technikai raktárkészlet miatt Kiss Zoltán Tamás, a holding vezérigazgatójának a feljelentésére, ám vádemelési javaslat még nem született. A nyomozást tavaly decemberben pedig elfogultság miatt áttették a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságra.
Pásztorné Kovács Ágnes rendőrségi szóvivő lapunknak elmondta, jelenleg azt vizsgálják, milyen összeget érint a bűncselekmény, illetve kik lehetnek érintettek benne. A tanúmeghallgatások már folynak, gyanúsított azonban még nincs, így őrizetbe sem vettek senki – közölte.
Kiss Zoltán Tamás lapunkat úgy tájékoztatta, 2010. május 19-én tett hivatalból feljelentést a technikai leltár vizsgálatakor tapasztalt szabálytalanságok miatt. Ezekre akkor derült fény, amikor 2009 őszén, a holding megalakulásakor átvették a vagyontárgyakat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzattól. Az átadás-átvétel során kiderült, 2004 végétől több mint 40 millió forintnyi olyan tárgyat – például hűtőket, kórházi ágyakat, napi tisztasági eszközöket is – tartanak nyilván, amelyek a valóságban nem lelhetők fel, felhasználásuknak sincs nyoma, illetve leselejtezve sincsenek. A vezérigazgató közölte, a kinevezése előtt öt évvel korábbról datálódó ügy teljes felderítéséhez belső eszközeik kevésnek bizonyultak, ezért fordultak a rendőrséghez.
A holding gazdálkodásáról Kiss Zoltán Tamás azt közölte, annak megalakulásakor a Jósa András Oktatókórház mellett csak a fehérgyarmati és a nagykállói kórház lett a tagja; ekkor 6,3 milliárd forintnyi adósságot kellett konszolidálniuk, amiből a legnagyobb tétel a Jósa kórházé volt. 2010 nyarán csatlakozott hozzájuk a mátészalkai kórház. Jelenleg a négy intézmény összes adóssága 4,5 milliárd forint, a 2010-es évet viszont pozitív eredménnyel zárták. Elmondta, a megtakarítás jelentős része a kiszervezett egységek visszavételéből származik. A radiológiai szolgáltatást, a telepatológiát és a teleradiológiát már visszavették, valamint tervezik a takarítás kiszervezésének megszüntetését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.