Szellemi kulturális örökség lehet a szilvalekvárfőzés

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szellemi kulturális örökséggé szeretné nyilváníttatni a szatmár-beregi szilvalekvárfőzés folyamatát a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természet- és Környezetvédelmi Kulturális Közhasznú Alapítvány. A szervezetnek egy jelölő adatlapot kell kitöltenie, amelyhez képeket, kisfilmet kell csatolni, bemutatva a hagyományt, s bizonyításként, hogy ugyanazzal a technikával űzik a tevékenységet évtizedek, évszázadok óta.
– Képeket az 1920-as évek elejétől sikerült összegyűjtenünk, ehhez a lakosság segítségét is igénybe vettük. Pályázatot írtunk ki, kérve a környékbelieket, hogy minél több, a témáról szóló régi fényképet kutassanak fel. Nagy számban gyűjtöttünk össze a szilvát és a szilvalekvárfőzést bemutató filmeket is, ezekből kisfilmet készítettünk – mondta lapunknak Juhász Júlia, az alapítvány képviselője. Az adatlapot a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak kell eljuttatniuk, amely a beadvány döntést megelőző vizsgálatát és szakmai értékelését végzi, illetve koordinálja. A múzeum felméri, hogy a jelölés megfelel-e a jegyzékre való felvétel kritériumainak, s a szakértők véleménye alapján szakmai jelentést és értékelést, a jelölt elemekről pedig összefoglalókat készít a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága számára. A jelölt elemek a bizottság ajánlása alapján, az illetékes miniszter döntése után kerülhetnek fel a nemzeti jegyzékre – tette hozzá.
Seszták Miklós (Fidesz), a térség egyik parlamenti képviselője, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának tagja a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, egy kisebb régió értékeinek megbecsülése a legfontosabb feladat. – Ennek szerves része lehet a szatmár-beregi szilvalekvárfőzéssel kapcsolatban indult eljárás. Ez egy unikum lenne, ugyanolyan védjegy a megye számára, mint Tokaj-Hegyaljának az aszú. Ezért minden támogatást megadnak ahhoz, hogy az alapítvány kezdeményezése elérje célját – ígérte a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.