450 éves a debreceni könyvnyomtatás

Huszár Gál kassai református prédikátor és nyomdász 450 évvel ezelőtt, 1561 májusában állította fel Debrecen első könyvnyomdáját. A nyomdaalapítás éppen kétszáz évvel Nagy Lajos király mezővárosi kiváltságlevelének adományozása után történt. Míg a kiváltságlevél a város gazdagodása előtt nyitott utat, a nyomda Debrecen vallási-kulturális vezető szerepét alapozta meg. A nyomdaalapítás évfordulója tiszteletére tegnap a több száz éves könyvritkaságokból impozáns kiállítás nyílt a Kölcsey Központban.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Huszár Gál egyéves debreceni tartózkodást követően nyomdája gépeinek jó részét hátrahagyva távozott a városból, az általa alapított, s később a település tulajdonába került Debreceni Nyomda nemhogy nem szűnt meg az alapító távozásával, de a mai napig működik – néhány évtizede már Alföldi Nyomda néven. Ezzel az ipartörténeti teljesítménynyel minden bizonnyal helyet követelhet magának a világ tíz legrégebben működő vállalata között – mondta Kósa Lajos polgármester a tegnapi megnyitón.
Elsőként Méliusz Juhász Péter Szent Pál leveleinek magyarázatát nyomtatták ki Debrecenben. Ebből az ősnyomtatványból mindössze egy példány lelhető fel Kolozsvárott. 1564–65-ben Debrecenben készült Werbőczy híres Hármaskönyvének magyar nyelvű fordítása, majd később Ilosvai Selymes Péter Toldija. A kiadványok túlnyomó része azonban nem törvénykönyv és nem is széphistória volt, hanem zsoltár, énekeskönyv, amelyek a magyar nyelvű protestáns igehirdetést segítették. 1651–1670 között az országban megjelent összes kiadvány több mint fele a debreceni nyomdában készült, Budai Ézsiás XIX. századi rektorsága alatt pedig valamennyi magyar nyelven megjelenő könyv 90 százalékát ott nyomtatták. Az 1848–49-es szabadságharc idején is különleges szerepe volt a nyomdának, ugyanis a Függetlenségi Nyilatkozatot és a Kossuth-bankókat egyaránt ott készítették.
A nyomda alapításakor az elődök szükségesnek ítélték hangsúlyozni: „Nem pusztán üzletképpen tartatott.” A protestáns vallás és az anyanyelven szóló prédikáció híveként Huszár Gál is erre utalt elhíresült mondatával, ami szerint a nyomda befogadásával Debrecen „egész Magyarország és Erdély világító lámpása” lett. A 350 évig kizárólagos városi tulajdonként működő nyomda hatása jól mérhető például abban, hogy míg országos átlagban a lakosság húsz százaléka tudott írni-olvasni, addig Debrecenben ez az arány hatvanszázalékos volt. Hosszú története során az üzem nyomdászjelvényként a város címerét, az Agnus deit, vagyis a zászlós bárányt használták.
A magyar nyelv és a reformáció elterjedésében egyaránt nagy szerepet játszó nyomda történetét bemutató kiállítást június 4-ig lehet megtekinteni a Kölcsey Központban. A szellemi hagyatékkal tegnap szimpózium keretében ismerkedhettek meg ugyanott közelebbről az érdeklődők, a nyomdából elszármazott képzőművészek munkáiból pedig kiállítás nyílt.
Pénteken jubileumi emléküléssel, majd koncerttel ünneplik az évfordulót. A jövő hét elején megkoszorúzzák Huszár Gál szobrát, a hét végén múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek a témában, június 2–6. között pedig a nyomda legújabb termését mutatják be a 82. ünnepi könyvhéten a Kossuth téri könyvutcában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.