Barcelona: igazság, Real Madrid: gazság

Ballai Attila
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor úgy szakadt az eső, ahogy Londonban, a május 28-i döntő helyszínén szokott, a vendégek eltiltott trénere, José Mourinho szállodai magányában duzzoghatott, ismét feltűnt Jimmy Jump professzionális rendzavaró vagy az alteregója, az utolsó percre pedig csereként beszállt a súlyos műtét után lábadozó Abidal. Csupa különlegesség, mindez azonban elsikkad a valódi futball mellett: a Barcelona 1-1-et ért el a Real Madriddal a Bajnokok Ligája elődöntőjének keddi visszavágóján, így 3-1-es összesítéssel finalista.
Ki vitatná, hogy a Barcelona jelenleg jobb csapat, és megérdemelte a továbbjutást? Mint ahogyan tavaly is jobb volt az Internél, mégis kiesett. Hiába játszotta otthonában a BL-história egyenes kieséses szakaszának első olyan összecsapását, amelyen az egyik fél nem is lőtt kapura. A második ilyen meccs az idei Barcelona–Arsenal nyolcaddöntő volt; a londoniak Busquets öngóljának köszönhették, hogy megúszták 3-1-es veréssel, ám ha az utolsó pillanatban ziccerben kilépő Bendtner nem hosszan veszi át a labdát, máris 3-2, összesítésben 4-4, és a szuperfavorit nyomtalanul eltűnik. De méltánytalanul is? Értelmetlen felvetés. Ha mindig az arra legérdemesebbek nyernének, Magyarország 1954-ben világbajnok, 1962-ben vb-döntős, de minimum elődöntős, miként 1966-ban is.
A valóság azonban más, kedd éjszaka is más volt. Szünetig a hazaiak 410 passzával szemben a vendégek 109 átadást, a hét kapura lövési kísérlettel szemben nullát produkáltak. Ám a fordulás után gólt szerzett a Real Madrid. Szabályos, de érvénytelenített gólt. Az előretörő Cristiano Ronaldót felborították, de ő ezt megelőzően Higuainhoz gurított, majd rázuhant Mascheranóra, aki szintén elesett, bár soha nem érte volna utol az argentint, aki a hosszú sarokba tekert. Erre De Bleeckere belga játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást. Hogy mi történt volna 0-1-nél, az már soha nem derülhet ki. 0-0-nál viszont Iniesta pompás kiugratását Pedro gólra váltotta. A fővárosiak onnantól folyamatosan méltatlankodtak, rojtosra rugdalták Messit (a svájci Blick szerint 11 brutális belépőt élt túl), és Marcelo révén mellékesen kiegyenlítettek, így 3-1-es összesítéssel búcsúztak.
Ronaldo szerint újabb ármány áldozataiként: „Biztosak voltunk benne, ha vezetést szereznénk, valamit majd kitalálnak, s úgysem juthatunk tovább. Ha nem változnak a dolgok, talán jobb lesz, ha otthon maradunk, s hagyjuk a Barcelonát, játsszon csak magával.” A Barca mestere, Pep Guardiola ezzel szemben élete egyik legszebb estéjét és klubja hat éven belüli harmadik BL-fináléját emlegette, Xavi pedig leszögezte: érvényre jutott a labdarúgás igazsága, a jobbik csapat jutott tovább. A labdarúgás igazsága – magasztos szókapcsolat. Persze kizárólag a győztesek számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.