Bezárják az illegális idősotthont

Jogerős a határozat a szerdán kigyulladt debreceni idősotthon bezárására – közölte Csanády Edit, az önkormányzat szociális osztályának vezetője. A tűz miatt, amelyben a 15 idős által lakott, négyszobás épület tetőtere teljesen kiégett, egy ember pedig füstmérgezéssel kórházba került, büntetőeljárást indított a rendőrség.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális idősotthonként működő Kőfaragó utcai házban tegnapelőtt, az elsődleges megállapítás szerint az elektromos berendezés hibája miatt ütött ki tűz. Az idős lakók közül 13-at azonnal kiköltöztettek, két magatehetetlen ember azonban ott maradt, mert hozzátartozójuk nem járult hozzá elszállításukhoz. Kelemen Éva rendőrségi szóvivő közölte, gyújtogatás gyanúja nem merült fel, büntetőeljárás gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes folyik.
Csanády Edit, a debreceni önkormányzat szociálisosztály-vezetője úgy tájékoztatott, a krízishelyzetre való tekintettel az idős emberek közül hetet tegnap soron kívül felvettek a Pallagi úti idősotthonba, öt fő rokonokhoz, illetve más otthonba került, két ott maradt, belátási képességgel nem rendelkező idős ember sorsáról azonban gyámjaik döntése miatt egyelőre nem tudtak intézkedni. Az önkormányzati otthonban több mint harminc hely van, így szükség esetén a többi, magánotthonokban elhelyezett ember is kaphat itt ellátást.
Az osztályvezető közölte, a kigyulladt Kőfaragó utcai otthon bezárására már jogerős határozat van, a végrehajtás felfüggesztését azonban még kérelmezheti a működtető, így annak tényleges végrehajtása az ítélkezési szünet utánra csúszhat. Elmondta, az otthon korábban a házi gondozásra működési engedéllyel rendelkező Hanga Idősekért Szociális Alapítványhoz, illetve annak vezetőihez köthető. A hatóság többször felszólította őket az illegálisan működtetett bentlakásos idősotthon bezárására, és súlyos pénzbüntetéseket, legutóbb nyolcszázezer forintot is kiróttak rájuk. Tavaly ősszel emiatt a házi gondozási engedélyüket is visszavonták, az alapítvány vezetőjét pedig feljelentették jogtalan gazdasági előnyszerzés miatt. Az ügy jelenleg bírósági szakban van.
Minderről megkérdeztük a Hanga alapítvány vezetőjét, aki neve elhallgatását kérve arról tájékoztatott, hogy most semmiféle szolgáltatást nem végeznek, így a Kőfaragó utcai intézményt sem ők működtetik. Azt azonban mégis elmondta, hogy ott szabad akaratukból laknak együtt idős emberek, akiknek joguk van „háztartási alkalmazottak munkáját igénybe venni”. Sőt, közölte azt is, hogy a Kőfaragó utcai körülmények megfelelők, és mint mondta, hamis az az állítás is, hogy az épület ki lenne zárva a villany-, gáz- és vízszolgáltatásból.
Csanády Edit erre úgy nyilatkozott: a jogszabályok valóban nem tiltják, hogy emberek közös albérletben lakjanak, ám ebben az esetben nem erről, hanem leplezett jogviszonyról van szó. Ugyanakkor megjegyezte, a bentlakásos intézményekre vonatkozó szabályozás valóban nagyon szigorú, sok esetben nem látszik indokoltnak például a liftbeszerelés, hiszen ezek családi házak. Ám az is tarthatatlan, ha egy-egy kisméretű szobában négy-öt embert zsúfolnak össze, és megfelelően képzett személyzet sincs a gyógykezelések elvégzésére. A szerencsés az lenne, ha a készülőben lévő új szabályozással (2013-ra új szociális törvényt ígér a jogalkotó – a szerk.) öt-tíz főben maximálnák a családi házaknál ellátható betegeket, a tárgyi feltételekre vonatkozó előírásokat pedig kicsit közelebb hoznák az élethez – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.