Egymilliárd darabos könyvtermés

A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola falán emléktáblát helyeztek el tegnap annak tiszteletére, hogy e helyszín közelében kezdte meg működését 450 éve a város – és egyben Magyarország – legrégebben működő üzeme, az Alföldi Nyomda, ahol a kezdetek óta mintegy egymilliárd könyv készült a magyar nyelv és a hit szolgálatában.

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táblaavatást követő ünnepségen Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református Zsinat lelkészi elnöke kiemelte, a Huszár Gál prédikátor és nyomdász polihisztor által 1651-ben alapított nyomda a magyar nyelvű írásbeliség, a Bibliák, zsoltárok és a Református Kollégium tankönyveinek elterjesztésében játszott meghatározó szerepet.
Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára emlékeztetett, az írásos kultúra a magyar nép megmaradásának egyik záloga. A nyomda történelmi sorsfordulókhoz köthető szerepét méltatva felidézte, hogy ott nyomtatták sok egyéb mellett a Rákóczi-szabadságharc egyik manifesztumát és az 1849-es függetlenségi nyilatkozatot is. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar kultúra egyik legfontosabb őrhelyének nevezte a nyomdát, ahol Méliusz Juhász Pétertől Werbőczy Istvánon és Arany Jánoson át számos nagy szellem alkotásai napvilágot láthattak.
György Géza vezérigazgató arra emlékeztetett, a 350 évig kizárólagos városi tulajdonban lévő üzem munkájára – legnagyobb megrendelőként is – kezdetektől a református egyház gyakorolta a legnagyobb szellemi hatást, 1918-ban pedig a tulajdonosi körbe is bekerült. A hagyomány az 1998-ban magántulajdonba került nyomdában jelenleg úgy folytatódik, hogy mind a város, mind az egyház 2000-ben egy-egy részvényt kapott a történelmi múlt előtti tisztelgésképpen. A nyomdaalapításra emlékező ünnepi eseménysorozat koncertekkel, könyvheti programokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal június 4-ig folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.